VS leveren weer tanks en raketten aan Egypte

Egypte krijgt weer de volledige militaire steun van Amerika. Dat heeft de Amerikaanse president Obama per telefoon te kennen gegeven aan zijn Egyptische ambtgenoot Sisi. Na de militaire coup tegen de democratische gekozen president Morsi werd een deel van die steun opgeschort vanwege zorgen over mensenrechtenschendingen.

De VS stelden als voorwaarde voor de hervatting van de steun dat Egypte zich „aantoonbaar moest ontwikkelen” richting een democratie. Maar daarvan is geen sprake. In het telefoongesprek met Sisi sprak Obama zijn zorgen uit over de mensenrechtenschendingen in Egypte.

Toch leverden de VS eind vorig jaar al tien Apachehelikopters, zodat Egypte aan zijn verplichtingen kon voldoen onder het vredesakkoord met Israël. President Obama zei dat nu ook de levering van gevechtsvliegtuigen, raketten en tanks wordt hervat. Egypte is met een jaarlijks bedrag van 1,3 miljard dollar de grootste ontvanger van Amerikaanse steun na Israël.

De toezegging van Obama komt op het moment dat Egypte deelneemt aan de Arabische alliantie die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi-rebellen in Jemen. En tijdens een conferentie in Sharm el-Sheikh werd afgelopen weekend de oprichting aangekondigd van een Arabische interventiemacht van 40.000 man. Egypte dringt daar al langer op aan. (Reuters)