Lufthansa wist van depressie

Lufthansa wist zes jaar geleden al dat co-piloot Andreas Lubitz leed aan depressies. Dat heeft Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, gisteren bekendgemaakt. De co-piloot van het vorige week dinsdag neergestorte Germanwings-toestel had het opleidingscentrum van Lufthansa al in 2009 via de mail op de hoogte gebracht van zijn zware, depressieve periode. Die e-mail stuurde hij voordat hij zijn tijdelijke gestaakte training na zeven maanden hervatte. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft heeft een ‘nota over zelfmoordneigingen’ doorgestuurd aan het parket van Düsseldorf, belast met het onderzoek. Ondertussen zijn de laatste lichamen geborgen. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden om. Er zijn 78 DNA-profielen vastgesteld. Tijdens de bergingswerken op de rampplek is een video gevonden die de laatste seconden voor de crash registreert. Bild en Paris Match hebben de video kunnen bekijken en concludeerden grote chaos. Het is vrijwel zeker dat de passagiers goed wisten in wat voor situatie ze zaten. Er was ook geen twijfel over de echtheid van het filmpje. De video werd achterin het vliegtuig met een smartphone gemaakt, door een passagier of bemanningslid.

    • NRC