Verslagen president Jonathan erkent nederlaag in Nigeria ruimhartig

De zittende Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen ruimhartig erkend. “We hebben de wereld laten zien dat we waarde hechten aan democratie”, zei Jonathan. Van tevoren werd gevreesd voor een geweldsuitbarsting na de stembusgang.

Muhammadu Buhari (rechts) en Goodluck Jonathan tekenen enkele dagen voor de verkiezingen een overeenkomst waarin beide partijen zeggen de uitslag te zullen respecteren en hun aanhang oproepen geen geweld te zullen gebruiken. Foto EPA / STR

De zittende Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen ruimhartig erkend. “We hebben de wereld laten zien dat we waarde hechten aan democratie”, zei Jonathan. Van tevoren werd gevreesd voor een geweldsuitbarsting na de stembusgang.

In 2011 kwamen meer dan 800 Nigerianen om bij het geweld na de verkiezingen. Voormalig president Obasanjo speculeerde deze week openlijk over een staatsgreep als de christelijke zuiderling Jonathan zou verliezen. Maar dat lijkt de verslagen Jonathan niet van plan te zijn, getuige zijn toespraak op de nationale televisie. Hij riep zijn aanhang op de verkiezingsuitslag te respecteren:

“Het bloed van Nigerianen mag voor niemands ambitie worden vergoten. Ik heb Nigeria eerlijke en vrije verkiezingen beloofd en ik heb woord gehouden. We hebben de wereld laten zien dat we mensen zijn die waarde hechten aan democratie. We hebben het eenpartijsysteem achter ons gelaten.”

NRC-correspondent Bram Vermeulen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Here is a confession: I was one of those journalists predicting chaos after these elections. I was wrong. #Nigeria proved it.

De winnaar van de verkiezingen, oud-generaal en oppositieleider Muhammadu Buhari, sprak ook verzoenende taal en noemde Jonathan een “waardige tegenstander”, bericht persbureau AP.

“Ik reik hem mijn hand in het kader van vriendschap.”

Buhari leidde land met harde hand in jaren 80

Het is voor het eerst dat een oppositiekandidaat de presidentsverkiezingen in het olierijke West-Afrikaanse land heeft gewonnen. De partij van Jonathan was aan de macht sinds 1999. Het was de vierde keer dat Buhari in die periode een gooi deed naar het presidentschap. Maar Buhari is niet voor het eerst aan de macht, van 1983-1985 leidde hij het land met harde hand na een militaire staatsgreep.

Ambtenaren die te laat kwamen op hun werk moesten zich opdrukken, wie afval op straat gooide, belandde in de cel. Uiteindelijk werd hij door het leger uit zijn ambt gezet. Bij het hoofdkwartier van Buhari was het gisteren groot feest. Auto’s toeterden en mensen zwaaiden met bezems; het symbool van Buhari’s campagne waarmee hij beloofde Nigeria ‘schoon te vegen’ van corruptie.

De verkiezingen waren zes weken uitgesteld omdat de situatie in het noorden van het land te onveilig was door de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. Die was gekant tegen de verkiezingen en wil een kalifaat vestigen in het noordoosten van het land. Buhari die zelf uit het islamitische noorden komt, heeft beloofd de terreurgroep fel te bestrijden.

    • Anouk Eigenraam