V&D sluit filiaal, rechter doet uitspraak over huurconflict

V&D sluit zijn filiaal in het Brabantse Oosterhout. Dat heeft de warenhuisketen vanochtend bekendgemaakt.

Het is de eerste vestiging van V&D die dichtgaat sinds het concern in januari van dit jaar financieel ernstig in de problemen kwam. Om een faillissement te voorkomen, eiste V&D van zijn verhuurders forse huurverlagingen. Het overgrote merendeel van de verhuurders stemde in met een overeenkomst waarin staat dat zij V&D zes maanden lang een huurkorting van meer dan 50 procent geven. Enkele verhuurders weigerden dit akkoord te ondertekenen. Twee van hen stapten naar de rechter.

Vandaag verstreek de termijn van twee weken waarin V&D het geschil met één van die weigeraars, vastgoedbeheerder Metroprop van de panden in Den Bosch, Sittard en Heerlen, had moeten oplossen. Dat is niet gelukt. Advocaat Meijer liet vorige week al namens Metroprop aan deze krant weten dat hij de rechter om een vonnis zou vragen. Dit was opgeschort om beide partijen de gelegenheid te geven in gesprek te gaan. Eigenaar Jos van de Mortel van Metroprop zei vandaag tegen het ANP dat V&D op het laatste moment nog met een voorstel kwam dat „nergens op sloeg”. Daar is hij niet op ingegaan. V&D hoopt alsnog een akkoord met hem te bereiken.

De sluiting van de winkel in Oosterhout heeft niets met de huurconflicten te maken, stelt V&D. Het huurcontract voor het pand in Oosterhout dateerde van 1997 en was al op 1 mei vorig jaar opgezegd in verband met „het optimaliseren van de winkelportefeuille”. Omdat de verhuurder, Altera Vastgoed, destijds nog geen andere gegadigde had voor het pand, kon V&D de winkelruimte tegen een aanzienlijk lagere huurprijs aanhouden. Toen zich recentelijk een huurder meldde die het pand vanaf augustus wil overnemen, heeft Altera de huurovereenkomst voortijdig beëindigd.

De sluiting leidt volgens V&D niet tot gedwongen ontslagen. De zestien werknemers die in Oosterhout in vaste dienst waren, is aangeboden om in nabijgelegen filialen in Breda, Tilburg, Gorinchem of Dordrecht aan het werk te gaan.

Volgens de warenhuisketen heeft de sluiting van de vestiging „een verwaarloosbaar effect” op de financiële positie van het concern. (NRC)