Topman HEMA vertrekt

Hema-topman Ronald van Zetten tijdens de presentatie van de vernieuwde Hema in Rotterdamse Koopgoot in september vorig jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

De bestuursvoorzitter van Hema, Ronald van Zetten, stapt op. Dat heeft Hema vandaag bekend gemaakt. Van Zetten wordt op 13 april opgevolgd door de Nederlander Tjeerd Jegen, afkomstig van Woolworths Australia, een Australische supermarktketen.

Van Zetten was twaalf jaar topman van Hema – een uitzonderlijk lange periode voor een topman zo’n groot bedrijf. Hij blijft na zijn vertrek aan Hema verbonden als adviseur. In een verklaring zegt Van Zetten te vertrekken op een moment dat “ons bedrijf op koers ligt na een moeilijk overgangsjaar”.

Aanvankelijk leek Van Zetten Hema ongeschonden door de crisis te loodsen, maar de afgelopen jaren kwam Hema alsnog in moeilijkheden. Het bedrijf maakt verlies en de omzet loopt terug. Afgelopen zomer was zelfs een herfinanciering nodig, mede als gevolg van de hoge schulden. Hema dreigde de afspraken met zijn financiers niet meer te kunnen nakomen en haalde 715 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties.

Hema is sinds 2007 in handen van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

Vorig jaar werd Van Zetten een jaar lang gevolgd, in zijn pogingen om Hema ook in het buitenland op de kaart te zetten:

Lees ook het grote profiel dat NRC Handelsblad in januari van dit jaar maakte van Ronald van Zetten: ‘Goh, dat je er nog steeds zit, Ronald’. En op NRC Q: Waarom de Hema-rookworst biologisch wordt

    • Teri van der Heijden