Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tijdelijk alternatief voor alcoholslot: verplichte cursus en vervolging

Het alcoholslot werkt zo: de bestuurder moet blazen in het apparaat en als hij te veel heeft gedronken, start de auto niet.
Het alcoholslot werkt zo: de bestuurder moet blazen in het apparaat en als hij te veel heeft gedronken, start de auto niet. Foto ANP / Rob Keeris

Automobilisten die met te veel drank op zijn gepakt en eigenlijk een alcoholslot zouden moeten krijgen, krijgen voorlopig een alternatieve straf. Dat meldt persbureau ANP. Recent betrapte drankrijders moeten verplicht een cursus volgen en het Openbaar Ministerie (OM) zal deze groep strafrechtelijk vervolgen.

Alcoholslot mag niet meer

Begin maart werd het alcoholslot als maatregel verboden. Het kabinet komt voor de zomer met een voorstel om dit in een andere vorm toch mogelijk te maken.

Tot die tijd is dit de tussenoplossing: zo’n 2300 betrapte bestuurders moeten zich bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) melden voor een cursus - over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer - of voor een geschiktheidsonderzoek. Het onderzoek kan ertoe leiden dat iemand niet meer achter het stuur mag.

Strafeis gaat mogelijk omhoog

Ook de naar schatting ruim 3500 nieuwe gevallen per jaar krijgen deze alternatieve sanctie opgelegd. Het OM zal er bij de vervolging rekening mee houden dat het alcoholslot niet kan worden opgelegd, waardoor de strafeis tegen drankrijders mogelijk omhoog gaat.

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook nog eens strafrechtelijk mag worden vervolgd. De Raad van State zette een dag later helemaal een streep door de sanctie en oordeelde dat er door te algemene wetgeving te weinig ruimte is om individuele gevolgen voor bestuurders mee te wegen.

Wat was het alcoholslot?

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Als de bestuurder te veel heeft gedronken, start de auto niet. De kosten van het slot, te betalen door de bestuurder, zijn 4000 à 5000 euro.

Voor de 11.500 bestuurders die definitief een alcoholslot hadden gekregen, verandert er niets. Zij moeten hiermee doorgaan. Als ze dat niet doen raken zij tijdelijk hun rijbewijs kwijt.