Stromae waarschuwt voor de ‘tweetpocalyps’ in mooie nieuwe videoclip

Het begint met een onschuldige selfie die je deelt met de wereld en eindigt met een maniakale verslaving waarna je levend verslonden wordt door een enorme blauwe vogel. Stromae lijkt in zijn prachtige nieuwe clip voor het nummer Carmen te waarschuwen voor wat Buzzfeed de ‘tweetpocalyps’ noemt.

Het begint met een onschuldige selfie die je deelt met de wereld en eindigt met een maniakale verslaving waarna je levend verslonden wordt door een enorme blauwe vogel. Stromae lijkt in zijn nieuwe clip voor het nummer Carmen te waarschuwen voor wat Buzzfeed de ‘tweetpocalyps’ noemt. Die maatschappijkritiek was niet nieuw, want het nummer is al enige tijd uit, maar het is vooral de mooie clip - gisteren verschenen - die die kritiek erg mooi in beeld brengt.

Het nummer Carmen is nadrukkelijke verwijzing naar de gelijknamige beroemde opera van componist Georges Bizet uit 1875. De liefde is alleen tegenwoordig volgens Stromae niet meer “un oiseau rebelle” (een rebelse vogel) zoals in de opera, maar “comme l’oiseau de Twitter”. Zoals het vogeltje van Twitter.

De hele Franse tekst van het nummer, met een beetje duiding, vind je hier.

De clip is het werk van de Franse regisseur en animator Sylvain Chomet, bekend van zijn films La Vieille Dame et les pigeons (De oude dame en de duiven, genomineerd voor een Oscar voor beste korte film), Les Triplettes de Belleville (De drieling van Belleville, genomineerd voor twee Oscars en L’Illusioniste (De illusionist, ook genomineerd voor een Oscar).

Een trailer voor L’Illusioniste:

Internationale ster

Stromae kreeg voor het eerst echt grote aandacht toen hij het nummer Alors on Danse uitbracht in 2009, maar de 30-jarige Rwandese Belg Paul Van Haver werd pas echt een beroemdheid na de release van zijn tweede album Racine Carrée (vierkantswortel) in 2013. Stromae maakt eigenlijk vrij simpele dansnummers, maar ze zijn bedrieglijk simpel, zei onze recensent Amanda Kuyper vorig jaar:

“In Papaoutai zong hij ‘Papa, waar ben je?’, een introspectieve tekst over het missen van zijn vader. Het was lichte wanhoop, terwijl de muziek, heavy bassen en zwiepende synthesizers met een Congolese gitaarriedel, het zware thema verlichtten en optilden. Die combinatie van zwaar met licht is Stromae’s kracht. Sombere, vervreemdende teksten groeien op zijn dansbeats uit tot moderne, makkelijk te verteren observaties.”

Stromae maakte al eerder mooie video’s voor nummers van dat laatste album. Zo was hij een mannequin in de clip voor het eerdergenoemde Papaoutai, half man, half vrouw voor Tous les Mêmes en was er die memorabele clip voor Formidable, waarin hij zich met verborgen camera’s liet filmen in de straten van Brussel terwijl hij deed alsof hij dronken was.

Vooral in België, Frankrijk en Nederland was de cd naast een gelauwerd succes ook een commercieel succes, maar tegenwoordig is hij ook de Verenigde Staten aan het veroveren. Daar begint hij volgende week aan zijn tweede grote tour.

    • Frank Huiskamp