Storm in Europa eist zeker negen levens

Voetgangers en een fietser in München proberen op te staan terwijl de wind hen tegen de grond drukt. Foto AP/Sven Hoppe

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn zeker negen mensen omgekomen door storm Niklas. In Nederland kwam gisteren een persoon om het leven nadat een gebouw in Ede was ingestort. Een andere persoon ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De storm, die in Duitsland orkaankracht bereikte, kostte zeker drie levens. Een man in de deelstaat Saksen-Anhalt kwam om het leven toen een muur van zijn huis omver werd geblazen. Twee stratenmakers in Rijnland-Pfaltz overleden toen de wagen waarin zij zaten werd getroffen door een omvallende boom.

Daarnaast raakten verschillende mensen gewond. In Frankfurt werden zo’n 140 vluchten geannuleerd. Ook het treinverkeer was ernstig ontregeld, de NS ontraadde mensen gisteren naar Duitsland met de trein te reizen, en zal vandaag eveneens nog kampen met problemen. Ook in België en Groot-Brittannië veroorzaakte de lentestorm overlast door geknapte elektriciteitskabels, omgevallen bomen en lantaarnpalen.

In Rotterdam waaide dak van appartementencomplex

In Nederland gold gisteren code oranje (extreem weer) voor de noordelijke provincies. De storm zorgde voor vertragingen op het spoor en op Schiphol werden ruim negentig vluchten geannuleerd. Op de A1 en A6 viel zelfs een aantal vrachtwagens om door de harde wind. Wegens hoge waterstanden werden drie waterkeringen gesloten.

Foto ANP / Ginopress

De dakbedekking hangt langs de gevel van een appartementencomplex in Rotterdam. Foto ANP / Ginopress

Er werden 1327 meldingen via het hulpdienstennetwerk P2000 uitgestuurd over de storm en stormschade. De meeste meldingen kreeg de regio Rotterdam-Rijnmond te verwerken (127), gevolgd door Noord- en Oost-Gelderland (121). Rotterdam en Amsterdam werden relatief gezien het zwaarst getroffen. In Rotterdam waaide gisteravond nog het dak van een appartementencomplex af. Acht woningen in het complex werden ontruimd en diverse straten werden afgezet. De schade bedraagt naar schatting rond de 10 miljoen euro.

De wind is vannacht iets afgenomen en zal naar verwachting vandaag nog iets verder gaan liggen. In de kustprovincies en bij buien kunnen er nog wel windstoten voorkomen van rond de 65 km/uur.

    • Anouk Eigenraam