Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie krijgt opnieuw vaker te maken met verwarde en overspannen mensen

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel

De politie kreeg vorig jaar weer vaker te maken met verwarde en overspannen mensen die overlast bezorgen. Bijna 60.000 keer werd melding gemaakt van een incident. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2013, toen ruim 52.000 meldingen werden gedaan, schrijft persdienst ANP op basis van cijfers van de politie, vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het aantal meldingen stijgt elk jaar. Van 2011 (40.000 meldingen) tot 2014 gaat het om een stijging van ruim 47 procent. De precieze oorzaak van de stijging is onduidelijk. Een mogelijke factor is dat mensen binnen de GGZ steeds minder intern worden behandeld, zegt Helma Huizing, woordvoerder bij de Nationale Politie.

“Maar ook de economische crisis zou mee kunnen spelen. En we registreren steeds meer, dat speelt natuurlijk ook een rol.”

meer thuisbehandelingen

Volgens NRC-redacteur Enzo van Steenbergen ligt de oorzaak van de stijging van ‘verwarde mensen op straat’ inderdaad voor een belangrijk deel in ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg, zo schreef hij eerder (€) in NRC Handelsblad.

“Het aantal bedden in klinieken wordt teruggebracht. Dat is jarenlang snel gegroeid; de klinieken werden te duur. Psychiatrische patiënten moeten daarom vaker thuis behandeld worden. Minister en veel ggz-behandelaars denken ook dat thuisbehandeling vaak effectiever is. Drie jaar geleden werd afgesproken dat er in 2020 voor eenderde minder patiënten plaats is in een kliniek.”

Verder kreeg de politie ook vaker te maken met overlast in verband met alcohol en drugs. Van 2012 tot 2014 is het aantal meldingen toegenomen van bijna 20.000 tot ruim 25.000.

Lees ook uit NRC Handelsblad: De terugkeer van de ‘verwarde man’ (€)