Palestina treedt nu ook formeel toe tot het Internationaal Strafhof

Palestina is formeel toegetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC). Met het lidmaatschap kan Palestina het Strafhof vragen om onderzoeken te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied.

Palestijnen bezoeken de graven van slachtoffers van een Israëlische militaire aanval in Gaza in de zomer van 2014.
Palestijnen bezoeken de graven van slachtoffers van een Israëlische militaire aanval in Gaza in de zomer van 2014. Foto AFP / Mahmud Hams

Palestina is formeel toegetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC), meldt persdienst AFP. Dat gebeurde met een ceremonie op het hoofdkantoor in Den Haag. Met het lidmaatschap kan Palestina het Strafhof vragen om onderzoeken te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied. Zowel Palestijnse als Israëlische militairen en politici kunnen nu het onderwerp worden van strafrechtelijk onderzoek.

De toetreding van Palestina wordt afgekeurd door Israël en de Verenigde Staten, schreef NRC-correspondent Derk Walters (€) eerder in NRC Handelsblad. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben uitgebreid Israëlische oorlogsmisdaden gedocumenteerd, voornamelijk in de Gazastrook. Het land vreest de vervolging van soldaten, bedrijven, ambtenaren en politici.

Ook de illegale Israëlische nederzettingen gelden als oorlogsmisdaad. De Verenigde Staten verzetten zich tegen elke vorm van wat zij beschouwen als ‘unilateralisme’. Vrede tussen Israël en de Palestijnen, zeggen zij, kan alleen het resultaat zijn van bilaterale besprekingen.

‘minder bereid tot concessies’

De aansluiting bij het ICC maakt toekomstige vredesgesprekken tussen Israël en Palestina wel wat moeilijker. Walters:

“Israël zal door deze stap misschien minder bereid zijn tot concessies. Maar op de lange termijn kan het er wel toe leiden dat Israël international geïsoleerd raakt, mocht het Strafhof tot uitspraken komen. Zelfs al is Israël niet aangesloten bij het hof en erkent het de uitspraken niet.”

Palestina diende het toetredingsverzoek in als onderdeel van een diplomatiek offensief om meer erkenning te krijgen voor de Palestijnse staat. Voorheen kon Palestina geen lid worden van het ICC, omdat alleen erkende staten kunnen toetreden. In 2012 kreeg Palestina de waarnemersstatus bij de Verenigde Naties, wat afdoende was om alsnog tot het ICC toe te treden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Palestina treedt toe tot Internationaal Strafhof, vier vragen (€)

    • Sterre van der Hee