Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië grotendeels in handen van IS

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben vandaag een groot deel van een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië bezet. De jihadisten bestormden het kamp vanochtend en ook momenteel wordt er nog steeds gevochten. Dat meldt onder meer de directeur van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Vrachtwagens brengen in januari voedsel naar vluchtelingenkamp Yarmouk, ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.
Vrachtwagens brengen in januari voedsel naar vluchtelingenkamp Yarmouk, ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Foto EPA / SANA

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben vandaag een groot deel van het Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië bezet. De jihadisten bestormden het kamp vanochtend en ook momenteel wordt er nog steeds gevochten. Dat meldt onder meer de directeur van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, aan persbureau AFP.

Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft tegenover het Franse persbureau AFP laten weten dat IS “een groot deel” van het kamp in handen heeft. Leden van de Palestijnse beweging Aknaf Beit al-Maqdis zijn volgens het Observatorium in gevecht met de IS-strijders in Yarmouk, dat ten zuiden van de hoofdstad Damascus ligt.

Op de drempel van Damascus

Volgens televisiezender Al-Mayadeen TV uit Beiroet kwamen de jihadisten uit het zuiden, zo meldt persbureau AP. Ze staan nu op de drempel van Damascus, waar de Syrische president Bashar Assad zetelt. Nooit eerder kwamen strijders van Islamitische Staat zo dicht bij de hoofdstad van Syrië, aldus AP.

De zuidelijke wijk Yarmouk is het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Syrië. Voor de opstanden in Syrië begonnen woonden er zo’n 160.000 Syriërs en Palestijnen. Door de gevechten is dat aantal de afgelopen vier jaar echter flink teruggelopen, naar ongeveer 18.000 inwoners op dit moment.

Yarmouk, een zuidelijk district van de Syrische hoofdstad Damascus: