Opgroeien in een vluchtelingenkamp: overkomt 2 miljoen Syrische kinderen

Sinds maart 2011 zijn bijna vier miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen. Deze korte documentaire laat zien hoe het is om op te groeien in een vluchtelingenkamp.

Twee jonge Syrische vluchtelingen Fragment uit BBC-documentaire 'This is exile'

De bloederige burgeroorlog in Syrië kostte tot nu toe aan ruim 220.000 mannen, vrouwen en kinderen het leven. Sinds maart 2011 zijn bijna vier miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen.

Geen brood en geen groente

De korte BBC-documentaire ‘This is exile’ (Dit is ballingschap) gaat over die kinderen en laat ze vertellen hoe het is om op te groeien in een vluchtelingenkamp. Een jongetje mist brood en groente, een meisje de familieleden van wie ze is gescheiden.

Slechts twee keer is een volwassene aan het woord. Zo zegt een vrouw over haar zoontje:

“Hij was een van de slimste kinderen van zijn klas. Is het niet zonde dat zijn onderwijs nu stilstaat?”

Veel Syriërs naar Libanon

In buurland Libanon vormen Syriërs nu een kwart van de populatie. De vluchtelingen wonen in kampen, verspreid door het hele land. Een videojournalist van persbureau AP in Iraq noemt de film ‘hartverscheurend’ en ‘veelbetekenend’:

Twitter avatar BramJanssen Bram Janssen Heartbreaking and extremely significant. Please take some time to watch this short doc. @BBCNewsnight https://t.co/YO6BeR3hsj

We zien de jonge vluchtelingen van heel dichtbij: in hun tijdelijke huis, met zelfgemaakte spelletjes en een zeil boven hun hoofd om de regen buiten te houden. Nog indrukwekkender dan hun leefomgeving zijn de beelden in hun hoofd: een aantal van de kinderen vertelt over de bombardementen in hun thuisland en over hun angst voor de vliegtuigen die ze droppen.

Zonder iets van die oorlog te zien, is voelbaar hoe traumatisch het bombarderen voor ze is. En ook al zijn ze nu veilig, weg van de oorlog, doet hun situatie denken aan een uitspraak van War Child:

“Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?”

    • Carlijn Vis