Ongeïnspireerd ratjetoe

Volgens insiders hangt de toekomst van studio DreamWorks af van het succes van Home. De animatiefilm had in Amerika een prima openingsweekend maar kassaopbrengsten zeggen lang niet alles. In het artistiek povere Home nemen de Boov, een buitenaards ras, de aarde over. Terwijl zij zich settelen, transporteren zij alle aardbewoners naar Happy Humantown in Australië. Het (lichtgekleurde) meisje Tip weet zich te verbergen en sluit vriendschap met brokkenmaker Oh, een door andere Boovs buitengesloten einzelgänger. Samen gaan ze op zoek naar haar moeder aan de andere kant van de aarde.

Tijdens hun reis worden de twee vrienden. Oh ontdekt dat mensen helemaal niet zo stom zijn als de Boov van hun leider hebben geleerd en hij overwint zijn angsten: slappe en sentimentele didactiek die wel meer Hollywoodanimatie ontsiert. Grootste probleem van Home is het volkomen gebrek aan oorspronkelijkheid. Het mengt op ongeïnspireerde wijze elementen uit allerlei andere animatiefilms – de minions uit Despicable Me, Lilo & Stitch en Toy Story – maar voegt er verder weinig aan toe. Stemacteur Jim Parsons maakt van Oh een irritante variatie op Sheldon, het personage dat hij speelt in The Big Bang Theory. De gladde soundtrack van Rihanna, die ook de stem van Tip inspreekt, is net zo weinig memorabel als Home zelf.

    • André Waardenburg