Nu kun jij ook cashen als voetbalmakelaar

2013-02-07 00:00:00 DEN HAAG - Illustratie rond Matchfixing, omkoping in het internationale voetbal. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Heb jij - vanaf de bank - ook altijd zo’n verstand van voetbal? Goed nieuws, vanaf vandaag kan iedereen voetbalmakelaar worden. Voetbalbond FIFA schrapt de licentieplicht voor spelersmakelaars. Een examen maken over FIFA-reglementen en arbeidsrecht is niet meer nodig.

De angst voor beunhazen, gelukszoekers en malafide praktijken is groot bij voetbalorganisaties KNVB, Pro Agent en Vereniging voor Contractspelers. Maar volgens de FIFA wordt nu al 70 procent van de transfers wereldwijd gedaan door spelersmakelaars zonder licentie. In Nederland valt het mee, 85 procent van de makelaars is ‘legaal’.

De vraag is of door de afschaffing iets gaat veranderen. Bovendien was de licentie óók geen garantie voor kwaliteit en eerlijke praktijken. Drie voorbeelden:

1. Makkelijk profiteren

Volgens het Reglement Spelersmakelaars van de KNVB heeft de makelaar recht op 3 procent van het bruto basissalaris van de speler, inclusief tekengeld. Dat basissalaris begint rond de €1.500,- per maand, maar is al heel snel het twee- of driedubbele. Een maximum commissie voor tussenpersonen is niet vastgelegd.

Volgens FIFA verdwijnt gemiddeld 28 procent van het bedrag voor internationale transfers in de zak van de voetbalmakelaar. In 2014 vonden ruim dertienduizend van deze transfers plaats, en daarmee liep het totaal voor de voetbalmakelaars op tot een record van vier miljard euro. Dat zijn officiële cijfers, maar of die kloppen? Het is niet verplicht openheid te geven over transacties. Wat de makelaar écht opstrijkt, houdt hij vaak voor zichzelf.

2. Omkopen en overlopen

Het hebben van de juiste ingangen bij relevante clubs staat boven aan het lijstje van de voetbalmakelaar. Verder aast hij vooral op topvoetballers. Voor je het weet, gaat jouw speler vlak voor die grote deal toch met een andere makelaar in zee. Geen cash voor jou dus. Maar het kan nog gekker. Zo bestaan verhalen van spelers die bij hun nieuwe voetbalmakelaar worden ‘verwelkomd’ met een Rolex of een Ferrari.

Ze kunnen misschien niet tegen Sepp Blatter op, maar voetbalmakelaars hebben veel invloed. Met stip op één: de Portugese spelersmakelaar Jorge Mendes. Hoog scoort ook de Nederlandse Mino Raiola.

3. Dubbele agenda

In de FIFA-regels voor spelersmakelaars wordt gewaarschuwd voor belangenverstrengeling. Een voetbalmakelaar mag niet tegelijkertijd in het belang van de club én in het belang van de speler handelen.

Maar dat is moeilijk te controleren, doordat de precieze transacties niet openbaar zijn. Grote spelersmakelaars hebben vaak nauw contact met clubeigenaren of directeuren. Zo kunnen ze het transferbeleid achter de schermen beïnvloeden. Ook ontvangen makelaars soms commissies van beide partijen of wordt juist de transfercommissie die een speler zelf betaalt, verdeeld over makelaar en club. Door deze innige band worden clubs nog rijker, waardoor ze voor nog grotere bedragen spelers kunnen kopen. En wie daar weer van profiteert? Juist, de voetbalmakelaar.

    • Jolanda van de Beld