Nederlandse non-fictieprijs voor cultuurboek Pieter Steinz

Schrijver en journalist Pieter Steinz (1963) krijgt de Gouden Tulp 2015, de prijs voor het boek waarin tekst en beeld het beste samenwerken. Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. Steinz ontvangt de prijs voor Made in Europe, een boek waarin hij Europese kunst met elkaar verbindt.

Het boek, dat Steinz maakte samen met boekontwerper Sander Pinkse, “hoort thuis in iedere boekenkast”, vindt de jury van de prijs:

‘Het is een prachtig vormgegeven culturele reisgids waarin Pieter Steinz in sprankelend proza een vrolijk stemmend beeld schetst van de kunst die het oude continent bindt.’

Steinz kreeg de prijs, een sculptuur van Jeroen Henneman, zojuist overhandigd door CPNB-persvoorlichter Peter Rozendaal (Foto Myrthe de Haan):
foto%20Steinz

Gouden Ereveer

Vorig jaar kreeg Steinz, als ‘voornaamste pleitbezorger van bewustwording van het Europese culturele erfgoed’, voor Made in Europe al een speciale vermelding van de Europese erfgoed-Helena Vaz da Silva Award.

Bij de presentatie van Made in Europe werd hem tevens de Gouden Ereveer opgespeld, voor zijn “bijzondere bijdrage aan het het gedrukte en het geschreven woord”

Genomineerden

Ook genomineerd voor de Gouden Tulp 2015 waren Casa Benali. Het Marokkaans huis-tuin-en-keukenkookboek van Abdelkader Benali en Saida Nadi-Benali, De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van Saskia de Bodt, Dijken van Nederland van Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken en Horizon City van Jaap Scholten.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Het raadsel van alles wat leeft, een door Floor Rieder geïllustreerd kinderevolutieboek van schrijver Jan Paul Schutten.

    • Roderick Nieuwenhuis