Munsterman toch per direct weg als voorzitter FC Twente

Voorzitter Joop Munsterman (midden) op de tribune bij FC Twente, waar hij nu per direct vertrekt. Links van hem zijn opvolger, Aldo van der Laan.
Voorzitter Joop Munsterman (midden) op de tribune bij FC Twente, waar hij nu per direct vertrekt. Links van hem zijn opvolger, Aldo van der Laan. Foto ANP / Olaf Kraak

Joop Munsterman maakt het voetbalseizoen tóch niet af als voorzitter van voetbalclub FC Twente. De oud-topman van uitgeverij Wegener kondigde in januari aan dat hij in de zomerstop zou vertrekken uit Enschede, maar hij heeft nu besloten om per direct zijn taken neer te leggen, zo meldt de club vandaag.

De 64-jarige Munsterman stond al sinds 2004 aan het hoofd van de Twentse voetbalclub. Hij wordt nu per direct opgevolgd door Aldo van der Laan. Munsterman, op de website van FC Twente:

“Vanaf het moment dat ik in oktober […] bekendmaakte de voorzittershamer over te gaan dragen, heb ik me gericht op een goede overdracht van mijn taken, werkzaamheden en overige lopende zaken waarbij ik betrokken ben. Dat heb ik gedaan in een fase waarin de club druk bezig is de noodzakelijke maatregelen te nemen die moeten leiden tot het financiële herstel.”

Het vertrek van Munsterman komt op een moment dat FC Twente diep in de financiële sores zit. Begin deze maand kreeg de club drie punten aftrek in de Eredivisie, omdat Twente tot twee keer toe niet op tijd had voldaan aan de eisen van voetbalbond KNVB. De vereniging kondigde daarop verdere bezuinigingen aan.

Munsterman kreeg de afgelopen tijd veel kritiek te verduren, ook omdat hij afgelopen zomer de Chileense speler Felipe Gutiérrez via een ingewikkelde financieringsconstructie naar Enschede haalde. Vlak na die ophef besloot Munsterman vorige herfst te vertrekken als directeur en nog maar één pet op te houden: die van voorzitter.

Ook die positie leek de laatste tijd de laatste maand nauwelijks nog houdbaar. Volgens RTV Oost zou Munsterman eigenlijk al gestopt zijn en niet meer aanwezig zijn op de club. Hij zou alle banden met de club hebben moeten verbreken, om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat hij niet langer de leider is. Munsterman ontkende dit tegenover Fox Sports later.

Hij zegt nu over zijn vertrek:

“Voor FC Twente is het nu het beste als de huidige bestuurders in alles de ruimte hebben om het beleid richting de toekomst uit te voeren. Daarom is dit het juiste moment om mijn werkzaamheden als voorzitter neer te leggen.”

    • Joost Pijpker