Werknemers McDonald’s VS krijgen per uur één dollar meer

McDonald's zwicht voor de publieke druk en verhoogt de lonen van zijn Amerikaanse personeel.
McDonald's zwicht voor de publieke druk en verhoogt de lonen van zijn Amerikaanse personeel. Foto ANP / Lex van Lieshout

McDonald’s verhoogt de lonen van pakweg 90.000 Amerikaanse werknemers naar bijna 10 dollar per uur (9,30 euro). Ook kunnen de medewerkers van de restaurants rekenen op andere verbeteringen in hun arbeidsvoorwaarden, zoals betaalde vakanties. Dat maakte de Amerikaanse fastfoodketen vanavond bekend, zo meldt Reuters.

Per 1 juli stijgen de uurlonen van de werknemers tot 1 dollar boven het minimumloon. Omdat die benedengrens niet overal gelijk is, komt het gemiddelde loon van de werknemers deze zomer uit op 9,90 dollar per uur, terwijl dat nu nog 9,01 dollar is. Eind 2016 is dat waarschijnlijk meer dan 10 dollar, aldus McDonald’s.

Loonsverhoging geldt niet voor franchisers

De maatregel van het bedrijf komt op een moment dat grote ketens in de Verenigde Staten al een poosje onder druk worden gezet door hun personeel omdat ze te weinig zouden betalen en de werkomstandigheden ondermaats zouden zijn. Eerder besloot onder meer winkelketen Wal-Mart al om de lonen te verhogen.

De loonsverhoging die McDonald’s nu aankondigt, geldt overigens lang niet voor alle werknemers die achter de frituur staan. Het personeel van franchisers komt namelijk niet in aanmerking voor meer geld. Van alle 14.000 Amerikaanse restaurants is bijna 90 procent niet van McDonald’s zelf, maar van iemand die een restaurant uitbaat onder de vlag van de keten.

Lees ook op NRC Q: Waarom staken fastfoodmedewerkers wereldwijd, maar niet in Nederland? en Service aan tafel en McKibbeling - eten bij de Mac wordt helemaal anders

    • Joost Pijpker