Lufthansa wist dat piloot psychisch probleem had

Co-piloot die toestel vermoedelijk liet crashen meldde zijn depressie.

Een Franse reddingswerker op de plek van de ramp. Foto Reuters

Co-piloot Andreas Lubitz, die vorige week vermoedelijk met opzet vlucht 4U9525 van Germanwings liet neerstorten, heeft de luchtvaartmaatschappij tijdens zijn opleiding geïnformeerd over zijn psychische problemen. Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, kwam gisteren met een schriftelijke verklaring dat Lubitz na de onderbreking van zijn vliegopleiding medische gegevens daarover per e-mail naar de verkeersvliegersschool heeft gestuurd. Lubitz schrijft dat „een zware depressieve periode” geëindigd is.

Kort na de ramp meldde Lufthansa-chef Carsten Spohr wel de onderbreking van de opleiding, maar zonder de reden te kunnen en mogen geven. Zondag zei een woordvoerder van het bedrijf nog tegen persbureau Reuters dat Lufthansa over de psychische toestand van Lubitz „geen eigen gegevens” had, en ook niet door psychiaters of door de man zelf was geïnformeerd. „Het was ons daarom niet bekend”, aldus de woordvoerder.

Dat lijkt in strijd met de aantekening ‘SIC’ in de pilotenlicentie, die jaarlijks wordt verlengd. ‘SIC’ staat in de luchtvaart voor Specific Regular Medical Examination. De aantekening, die Lubitz verplichtte zich regelmatig bij een arts te melden, stond ook nog in zijn meest recente licentie van juli 2014.

„In het belang van een snelle en volledige opheldering heeft Lufthansa de openbare aanklager in Düsseldorf na verder intern onderzoek nieuw bewijsmateriaal overhandigd”, schrijft de maatschappij op haar website. Lufthansa herhaalt dat de co-piloot „een geldige geschiktheidsverklaring van de Klasse 1” had. In het belang van het onderzoek worden voorlopig geen verdere verklaringen afgeven.

Voor aansprakelijkheid en schadevergoeding is het van belang hoeveel Lufthansa wist of had kunnen weten over de gesteldheid van de co-piloot – mocht hij als schuldige worden aangewezen. Een consortium van verzekeringsmaatschappijen heeft 300 miljoen dollar (279 miljoen euro) gereserveerd voor de financiële afwikkeling.

    • Paul Luttikhuis