Luchtaanvallen in Jemen, fabriek geraakt - zeker 35 doden

Saoedische gevechtsvliegtuigen hebben shi’itische rebellenposities in het noorden en het zuiden van Jemen gebombardeerd. Bij de luchtaanvallen werd een fabriek geraakt. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 35 werknemers om het leven.

Een Jemenitische man verzamelt zijn bezittingen nadat zijn huis is verwoest door een luchtaanval van de door Saoedi's geleide coalitie.
Een Jemenitische man verzamelt zijn bezittingen nadat zijn huis is verwoest door een luchtaanval van de door Saoedi's geleide coalitie. Foto EPA / Yahya Arhab

Saoedische gevechtsvliegtuigen hebben shi’itische rebellenposities in het noorden en het zuiden van Jemen gebombardeerd. Bij de luchtaanvallen werd vlak na middernacht een zuivelfabriek geraakt. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 35 werknemers om het leven bij de explosie, schrijft persdienst AP.

De vliegtuigen behoren tot de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die zich richt tegen de shi’itische Houthi-rebellen. De coalitie bestaat naast Saoedi-Arabië uit tien landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar, Koeweit, Bahrein, Jordanië, Marokko, Soedan, Pakistan en Egypte. De operatie is bedoeld om de “legitieme regering te beschermen en verdedigen”.

nog geen eind aan militaire interventie

Saoedi-Arabië voert bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sanaa. De Saoedische koning heeft verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten ze op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij vorige maand Sanaa moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië.

verdere aanvallen

In Aden (maps) waren de hele nacht geweerschoten en luide explosies te horen. Bij een overval in de Maida-haven in de provincie Hajja werden zes soldaten gedood. Andere aanvallen raakten een legerkamp in Sanaa en een overheidsgebouw in Saadeh, in het noorden van het land.

Bij de strijd in Jemen zijn 62 kinderen gedood, zo meldde Unicef gisteravond. Zeker 30 kinderen raakten gewond. Een aanval op een vluchtelingenkamp in het noorden van Jemen zou in strijd zijn geweest met het internationaal recht.

Lees ook: Militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand? en Overleven op koffie en qat in Jemen (€)