Leger Tsjaad claimt dood van honderden militanten Boko Haram

Het leger van Nigeria op patrouille in het noorden van Nigeria. Het leger van Tsjaad claimt vandaag het doden van honderden militanten van Boko Haram. Foto EPA / STR

Het leger van Tsjaad heeft naar eigen zeggen honderden militanten van terreurgroep Boko Haram gedood bij gevechten in het noorden van Nigeria. Het leger zelf verloor daarbij negen militairen, aldus kolonel en tevens woordvoerder Azem Bermandoa. Ook zijn er nog eens zestien soldaten uit Tsjaad gewond geraakt.

De gevechten tussen het leger en Boko Haram vonden volgens Bermandoa plaats in de omgeving van Malam Fatori, een plaats die vlakbij de grens met Niger ligt. Malam Fatori zelf werd in november van vorig jaar al heroverd op de militanten van de terreurgroep, zo meldt persbureau Reuters vanavond.

Malam Fatori ligt in de streek Borno, nabij de grens met Mali:

De leden van Boko Haram kregen de afgelopen weken meerdere gevoelige klappen te verduren. Zo claimde het leger van Nigeria vorige week – een dag voordat de verkiezingen in het land plaatsvonden - dat het de stad Gwoza had bevrijd. Die plaats in Noord-Nigeria zou het hoofdkwartier van de terreurgroep zijn.

Eerder nam Nigeria al de macht in Bama over, een stad die niet als Gwoza en Malam Fatori in de provincie Borno ligt. Die streek is de uitvalsbasis van Boko Haram. Omdat Borno grenst aan Tsjaad, Kameroen en Niger zijn ook de drie buurlanden veel betrokken bij de strijd tegen de terreurgroep.

Nog eens lezen hoe het ook al weer zat met Boko Haram. Lees hier onze vijf vragen over het conflict in Nigeria.

    • Joost Pijpker