Koolrabi dauphinoise

Janneke Vreugdenhil

Wie een abonnement op een groentetas heeft ziet waarschijnlijk in deze tijd van het jaar nogal wat koolrabi’s voorbijkomen. De pastelgroene knollen doen qua smaak een beetje denken aan broccolistelen. De dames Hemsley maken er een dauphinoise mee. Ze eten immers geen aardappelen, want teveel zetmeel. De room kan van een dauphnoise een behoorlijk machtig gerecht maken. Vervang eventueel (een deel ervan) door bouillon.

Verhit de oven tot 200 °C en vet een ovenschaal van ongeveer 20 bij 27 cm in met boter of ghee. Verhit 1 eetlepel boter of ghee in een pan op halfhoog vuur en smoor de ui en tijmblaadjes zachtjes 5 minuten. Voeg de bouillon of het water toe, breng aan de kook, draai het vuur halfhoog en roer er de room, knoflook en wat zout en peper (plus eventueel nootmuskaat of citroenrasp) door. Laat een paar minuten pruttelen. Schil de koolrabi’s en snijd ze in 2 mm dunne plakjes. Leg de plakjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet de roomsaus en/of bouillon erover, dek af met bakpapier en bak de schotel 1 uur in de oven. Haal na een uur het bakpapier van de schaal en laat hem nog 30-40 minuten in de oven staan tot de bovenkant goudbruin en de koolrabi gaar is.

    • Janneke Vreugdenhil