Kijken: bankier is kantoorleven zat en wordt hondenuitlater in Oslo

Een filmbeeld uit de documentaire over Hein.

Bijna vijf jaar lang leefde de Britse Matt Hein als een ware kantoorslaaf. Elke ochtend stond hij voor zessen op, veinsde hij op zijn werk urenlang alsof hij wat deed en keerde dan weer terug naar huis. In 2010 stopte hij abrupt en besloot hij een uitlaatdienst voor honden te beginnen.

Het keerpunt kwam ergens tijdens het wachten op het perron, zo zegt Hein in een korte documentaire die over hem werd gemaakt. Als hij namelijk niet de trein van 6.20 uur nam maar de eerstvolgende – van 6.32 uur – dan moest hij de hele reis naar de binnenstad van Londen staan. Hein:

“Toen bedacht ik: er moet toch meer in het leven zijn dan dit?”

Een wedstrijdje leven verspillen

Het ergste was bovendien dat hij op zijn werk in de financiële sector eigenlijk amper iets uitvoerde:

“In Londen, en zeker in de financiële sector daar, moet je vooral zorgen dat je voor je leidinggevende binnenkomt en pas vertrekt nadat hij al weer weg is. Want op die manier denkt je baas dat je veel harder werkt dan je eigenlijk doet. Het is in feite een wedstrijd wie het langst zijn leven kan verspillen aan een bureau. Dat is geen manier om een leven te leiden.”

Wanneer hij 26 of 27 jaar oud is, besluit Hein daarom te stoppen met zijn werk. Na een stop van twee jaar belandt hij – door de liefde – in Oslo. Daar begint hij een uitlaatservice voor honden. Ironisch genoeg stuk voor stuk dieren die ook de hele dag binnen zitten, omdat hun baasje urenlang op kantoor zit.

    • Joost Pijpker