Opinie

Waar zouden we zijn zonder singles op kantoor?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Jongens, iedereen weet dit natuurlijk allang, maar singles zijn gewoon leuker dan getrouwde mensen. En dan bedoel ik natuurlijk niet de singles die gedesillusioneerd uit hun eerste, tweede, of derde relatie gerold zijn, maar de frisse, jonge, fruitige singles die hun ware liefde nog niet hebben ontmoet en er nog alle hoop op hebben dat dit ooit gaat gebeuren.

Uit allerlei betrouwbare en onafhankelijke onderzoeken in miljoenen kantoorjungles overal ter wereld blijkt dat dát soort singles leuker zijn dan collega’s met een partner, creatiever, meer geneigd tot samenwerken, flexibeler zijn en oplossingsgerichter. Verder hebben ze in tegenstelling tot mensen met een partner vaak nog fiducie in de democratie en hebben ze leukere kleren en betere kapsels. Waar zouden we zijn zonder singles op kantoor.

Net als hele families van ingedutte stellen vegeteren op de avonturen van dat ene vrijgezelle nichtje dat nog weleens een borrel buitenshuis drinkt, léven de getrouwde collega’s van de singles op kantoor. Singles geven je het gevoel dat er in ieder geval nog érgens gedanst wordt op een vulkaan, nog érgens wordt bemind en dat nog ergens brokken emotie worden weggehakt uit een universum van een grootsch en meeslepend leven.

Vooral op maandag is de single een lichtje in de kantoorjungle. De collega’s met een partner hebben het weekend het doucheputje schoongemaakt, de plinten in de lak gezet, bij de all you can eat wok gegeten, of in een overdekt speelparadijs op hun iPhone zitten tikken. Wat heerlijk is het dan een single op kantoor te treffen die George Clooney heeft ontmoet tijdens een afterparty, of die net terug is van twee maanden surfen in Kiribati. Ik vind het ook heerlijk even met ze mee te kijken op Tinder waar ik me zelf met goed fatsoen natuurlijk niet kan vertonen.

Maar bovenal zijn singles natuurlijk gewoon keihard nodig voor de onmogelijke uren op kantoor: de nachtdiensten, de diensten ver vóórdat de kinderen naar school moeten worden gebracht. Terwijl de collega’s met partners aan hun relatie werken – lees op de bank naast elkaar zitten te zwijgen – of op vakantie zijn in het hoogseizoen, houdt de single de boel draaiende en maakt er een feestje van.

Ik stel daarom voor dat we een apart singlebeleid gaan voeren op kantoor. Er moet in ieder geval een quotum komen voor singles, ik zeg minimaal 30 procent. Ik vind dat ze ook meer salaris moeten krijgen en dat er elke ochtend een glas champagne voor ze klaarstaat. Verder wil ik meer zekerheid dat ze niet ineens een partner krijgen. Anders krijg je dat gelazer weer dat ze ongelukkig worden en saai. Ik heb ook liever niet dat ze met elkaar gaan flirten.

We maken daarom de burgerlijke staat een vast element tijdens sollicitatie- en functioneringsgesprekken, compleet met verwachtingen, harde garanties, groeipaden en targets – mensen met bindingsangst krijgen sowieso een vast contract. Leuke, getrouwde mensen die weer single willen worden, krijgen een bonus. Het zal toch potdomme eens tijd worden dat de single de status én de bescherming krijgt op de werkvloer die hij verdient.