In Zuid-Korea, daar hebben ze pas beloningsschandalen

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een schandaal over een topbeloning die grote maatschappelijke weerzin opwekt. Nee, dit gaat niet over staatsbank ABN Amro en het ton extra voor de hoogste bestuurders. Dit is veel groter. De topman van het Zuid-Koreaanse conglomeraat Hanwha Group (industrie, chemie, bankieren, toerisme) kreeg vorig jaar een beloning van 16 miljoen dollar voor zijn arbeid. Een probleem: Kim Seung-youn zit in de gevangenis wegens fraude.

En niet zo maar fraude, Kim Seung-youn had zijn bedrijf zwaar benadeeld. Dat schrijft de Financial Times. Als gevolg moest hij niet alleen de gevangenis in, maar ook aftreden als bestuurder.

Het is niet de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse bajesklant de best betaalde bestuurder van het land is. In 2013 ontving Chey Tae-won ongeveer 27 miljoen dollar, terwijl hij het jaar in de gevangenis had doorgebracht omdat hij het dubbele van zijn salaris van zijn bedrijf had ontvreemd.

Luchtvaartmaatschappijen rivaliserende stadstaatjes werken samen

Hongkong en Singapore lijken af en toe op Sparta en Athene: de twee stadstaatjes zien elkaar als rivalen verwikkeld in een strijd als beste vestigingsplek. De studentendemonstraties in Hongkong werden in Singapore door sommigen tevreden bekeken. Als het daar onrustig is, komen de banken en bedrijven vanzelf hier naartoe, was de redenering.

Toch werken de twee steden een beetje samen. Singapore Airlines wil een minderheidsbelang nemen in Hong Kong Airlines. Dat schrijft The Wall Street Journal. Singapore Airlines is gespecialiseerd in lange-afstandsvluchten en Hong Kong Airlines juist in kortere routes naar China.

De twee zouden dan in staat zijn via Singapore en Hongkong China met de wereld te verbinden. Het aantal Chinese toeristen en zakenmannen dat buitenlandse reizen onderneemt stijgt jaarlijks sterk.

Als Singapore Airlines en Hong Kong Airlines inderdaad gaan samenwerken zou dat een fikse bedreiging zijn voor de positie van Cathay Pacific, de grote luchtvaartmaatschappij van Hongkong.

Huizenprijzen Sydney door het dak

Sydney was altijd al een dure stad om te wonen, maar de huizenprijzen gaan momenteel door het dak. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn huizen in de grootste stad van Australië met 6 procent gestegen. Dat is het snelste stijging in zes jaar tijd, meldt de Syndey Morning Herald.

Zelfs in verre buitenwijken is het moeilijk om een huis met drie slaapkamers te krijgen onder 800.000 Australische dollar. Vooralsnog lijkt de Australische Centrale Bank het allemaal prima te vinden. Begin februari verlaagde de Reserve Bank de rentestand tot 2,25 procent, waardoor goed lenen goedkoper werd en huizenprijzen hard kunnen stijgen.

 

    • Melle Garschagen