Ik vind geld écht niet interessant

Vimala Nijenhuis (42) is acteur bij het theatergezelschap Het Kleine Theater. Met haar vriend en twee dochters woont ze in een woongroep in Amsterdam. „Het geeft vrijheid, als geld je leven niet beheerst.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Het jeugdtheater vind ik als acteur het leukst, maar het verdient geen bal: zo’n 500 euro netto per maand. We werken met Het Kleine Theater zonder subsidie, dus we organiseren alles zelf. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van hoeveel we optreden en hoe goed de kaartverkoop loopt. Van elk verkocht kaartje gaat 80 procent naar ons en 20 procent naar het theater waarin we spelen. Zo’n zeven dagen per week zijn we bezig met de organisatie van het geheel. We moeten repeteren, optreden, techniek regelen, het decor op- en afbouwen en ondertussen alweer werken aan nieuwe stukken.

Die 500 euro is natuurlijk lang niet genoeg om rond te komen, dus naast het theater werk ik als trainingsacteur, bijvoorbeeld bij jeugdzorg. Dan speel ik casussen na en kunnen medewerkers leren om met bepaalde gezinssituaties om te gaan. Verder speel ik af en toe in een commercial, dat verdient vaak best prima.

Mijn vriend speelt in een band en met twee kinderen erbij zijn twee verschillende agenda’s soms best lastig. Per maand kijken we daarom wanneer we moeten optreden en hoe we daar omheen de opvang van onze kinderen regelen. Soms spelen onze dochters bij vriendinnetjes en mijn moeder past een dag per week op. Maar ik neem ze ook weleens mee naar het theater, de kinderen vinden het daar fantastisch.”

UIT

‘Ik vind geld écht niet interessant. Ik verdien niet veel, maar samen met het inkomen van mijn vriend komen we toch rond. Omdat hij meer verdient, betaalt hij wat meer van de vaste lasten. Dat was vroeger andersom. We hebben nooit discussies over geld, we maken gewoon op wat we hebben. En als de een niets meer op z’n rekening heeft, dan legt de ander wat meer bij. Als geld je niet kan raken, beheerst het je leven niet en dat geeft vrijheid.

Het scheelt wel dat onze huur niet hoog is, we betalen 400 euro inclusief. We wonen in een soort woongroep, maar dan zonder alle verplichte bijeenkomsten. Het was ooit een kraakpand en werd later voor een lage prijs beschikbaar voor kunstenaars. Voorheen zaten we met onze eerste dochter op een klein kamertje aan de Nieuwmarkt. We hadden geluk dat we toen in deze woning terechtkonden.

Een van mijn dochters zit op The Little Gym, gym voor kleine kinderen. Het is achterlijk duur, zo’n 20 euro per les. Maar ze vindt het zó leuk, dan ga ik niet zeggen dat ze er niet heen mag omdat het te duur is. Ze heeft iets autistisch en heeft daarom structuur nodig. We hebben gelukkig een hele lieve vriendin die onze dochters af en toe geld toestopt, daar kunnen we dan dat soort dingen van betalen.”

    • Liza Titawano