Hoe het loon van bankiers een grote ruzie werd

2015 zou het jaar van de glanzende beursgang van ABN Amro worden, maar een loonsverhoging voor de top bracht de staatsbank gisteren verder in de problemen. Peter Wakkie, de commissaris verantwoordelijk voor het beloningsbeleid van ABN, trok zich per direct terug. De ophef over de verhoging was afgelopen vrijdag reden voor minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om het besluit over de beursgang van ABN uit te stellen. Zo bracht een loonsverhoging ABN in de problemen:

20 maart

ABN Amro maakt in haar jaarverslag een salarisverhoging voor de top bekend. Zes van de zeven bestuursleden kregen over 2014 een extra 100.000 euro uitgekeerd, waardoor hun vaste salaris nu ruim 700.000 euro bedraagt. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg geen verhoging. Politici en vakbonden reageren kritisch op de verhoging. Minister Dijsselbloem zegt dat hij juridisch noch politiek iets kan doen tegen de salarisverhogingen. Wel noemt hij de verhoging „een graat in de keel”.

23 maart

In de Tweede Kamer stellen diverse partijen vragen aan de minister over de salarisverhoging bij ABN. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zou de verhoging mogelijk in strijd zijn met de wet.

27 maart

Volkomen onverwacht stelt Dijsselbloem het langverwachte besluit uit over een terugkeer van ABN naar de beurs later dit jaar. Reden: de ophef die is ontstaan over de verhoging van de top. ABN weigert diezelfde dag de omstreden salarisverhoging terug te draaien.

29 maart

De zes ABN-bestuurders zien toch af van hun extra ton. Tegelijkertijd benadrukt de top dat de verhoging volgens de wet wel deugt.

Gisteren

Een brief van ABN lekt uit aan NRC. In de brief, gericht aan de stichting die voor de staat de aandelen van de bank beheert, stelt ABN dat Dijsselbloem in 2014 goedkeuring gegeven heeft aan de omstreden loonsverhoging. Ook zou hij toegezegd hebben die publiekelijk te verdedigen. Peter Wakkie, sinds 2009 commissaris bij ABN, verdedigt de loonsverhoging in een interview in NRC. Maar later die dag maakt ABN bekend dat Wakkie per direct opstapt. Volgens de bank acht Wakkie zich verantwoordelijk voor „de ontstane ophef” over de loonsverhoging.