Gewapende man opgepakt in kantoor partij Erdogan in Istanbul

De man in het partijkantoor van de AKP in Istanbul. Screenshot via YouTube

De politie heeft in de Turkse stad Istanbul een gewapende man opgepakt die een kantoor van de AKP, de politieke partij van president Recep Erdogan, was binnengedrongen. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

De man beval iedereen in het kantoor het gebouw te verlaten, waarna hij naar de bovenste verdieping ging. Hij brak vervolgens enkele ramen en hing een Turkse vlag met daarop een zwaard uit het raam. Daarna sprak hij mensen toe die zich buiten het gebouw hadden verzameld. Volgens Hürriyet is nog niet duidelijk wat de man precies heeft gezegd en wat hij wilde.

Eerder werd door het Turkse persbureau Dogan nog gesproken van twee gewapende mannen in het gebouw. Onduidelijk is of er nog een tweede man in het gebouw is, of dat dit onjuiste informatie is gebleken.

Erdogan heeft de actie van de man een poging genoemd om het vredesproces tussen de regering en Koerdische militanten te ondermijnen, schrijft persbureau Reuters.

Beelden van de man in het gebouw:

Gijzeling

Het incident komt een dag nadat strijders van de verboden linkse partij DHKP-C openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz hadden gegijzeld in een gerechtsgebouw in Istanbul. Kiraz was als procureur betrokken bij de rechtszaak tegen de mensen die verantwoordelijk waren voor de dood van de 15-jarige Berkin Elvan. Hij werd tijdens de grootschalige protesten in het Gezipark in 2013 geraakt door een traangasbus. De twee gijzelnemers werden bij een politieactie gedood. Kiraz raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis.

Onduidelijk is of de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben.

    • Frank Huiskamp