Gesprekken nucleair akkoord Iran lopen nog, John Kerry verlengt zijn verblijf

De onderhandelingstafel in Lausanne, met onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken van de P5+1-landen en Iran Foto EPA / Brendan Smialowski

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, blijft op zijn minst tot morgen in het Zwitserse Lausanne voor de onderhandelingen met Iran over hun atoomprogramma. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis tegen persbureau Reuters.

Nog geen akkoord

Er is volgens de woordvoerder nog steeds geen politiek akkoord bereikt met Iran over haar nucleaire activiteiten, maar er zou wel vooruitgang zijn geboekt.

Eerder op de avond zetten de Verenigde Staten nog druk op de onderhandelingen toen een andere woordvoerder, Josh Earnest, zei dat “het Witte Huis er klaar mee is”, dat “de onderhandelingen al veel tijd hebben gekost” en dat het “tijd is dat Iran duidelijk maakt of het bereid is om een deal te sluiten”. Earnest zei ook dat de Amerikanen bereid zijn om de onderhandelingstafel te verlaten, mocht dat nodig zijn.

Toen een journalist de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vroeg of de onderhandelingen zouden kunnen stranden, antwoordde hij: “Natuurlijk is dat mogelijk”. Steinmeier zei ook dat hij opnieuw een lange nacht verwacht. Hij sprak van nieuwe voorstellen en nieuwe ideeën, en verwachtte dat het morgen pas duidelijk wordt of die ergens toe leiden.

Persbureau AFP meldt dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken onderweg terug is naar Lausanne, om zich na een korte onderbreking weer aan de onderhandelingstafel te voegen.

Vannacht zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, nog dat de onderhandelaars een overeenstemming hadden bereikt over ‘alle hoofdpunten’ van het akkoord. Vervolgens vloog hij terug naar Moskou.

Al dagen aan het onderhandelen

Alle ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland, de VS (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad), Duitsland en Iran zijn al sinds donderdag bij elkaar in Lausanne om het voorgenomen nucleaire akkoord te bereiken.

De zeven betrokken partijen hadden afgesproken uiterlijk 31 maart een basisakkoord op te stellen en dat document in de komende drie maanden uit te werken. Die zelfopgelegde deadline werd afgelopen dinsdag niet gehaald.

Iran en de zogeheten P5+1-landen spraken in november af dat het definitieve akkoord, met alle details, op 1 juli klaar moet zijn. Volgens Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants is er ruimte voor uitstel. Zij schreef gisteren in NRC Handelsblad:

“Eerst had er vorige zomer al zo’n overeenkomst moeten liggen nadat de onderhandelingen eind 2013 begonnen. Omdat er wel vooruitgang was geboekt, werd toen besloten tot een ‘ultieme deadline’ op 24 november 2014.”

Waar gaat de deal over?

Het uitgangspunt van de deal is: in ruil voor inperking van het Iraanse atoomprogramma de sancties tegen Teheran, die zwaar drukken op de economie, opheven.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapenprogramma, maar Teheran ontkent dit.

Het doel van de gesprekken met Iran is te zorgen dat het land niet binnen een jaar een atoombom kan bouwen als het daartoe besluit. Iran heeft altijd gezegd dat het geen atoomwapen wil, iets waar vooral Israël aan twijfelt, maar wil wel uranium blijven verrijken.

    • Carlijn Vis