Elektrisch rijden is heus ook voor échte mannen

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Certificaathoudersvergadering van Fastned in de Hallen in Amsterdam
Wie: CEO Michiel Langezaal, voorzitter Hieke Spoelstra, penningmeester Geert Kloppenburg en secretaris Nick van Buitenen en een stuk of honderd certificaathouders, zoals Pieterjan Nijhuis

Een echte man houdt van auto’s. Het getril van de motor, het geloei als je optrekt, de geur van benzine, dát is de charme. Elektrisch rijden, waarbij je op een knopje drukt om te starten en vervolgens zonder de motor te horen of te voelen wegrijdt, is toch een beetje voor mietjes, niet waar?

Vliegen

“Onzin”, bezweert civiel techneut Pieterjan Nijhuis. Elektrisch rijden is heus ook voor echte mannen. “Het is juist geweldig, het voelt alsof je vliegt!” Nijhuis is vandaag, bij de certificaathoudersvergadering van Fastned, in goed gezelschap. Louter elektrisch-rijden-adepten hier. Daarom hebben ze ook allemaal besloten een certificaat van Fastned te kopen. Zo kan het bedrijf doorgaan met het bouwen van oplaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg.

Bestuursvoorzitter Michiel Langezaal bouncet met rode gympies het podium op. “Op dit moment hebben we zevenentwintig oplaadstations gebouwd, maar dat moeten er veel meer worden”. Want, “elektrisch rijden is de toekomst”, zo benadrukt Langezaal niet voor de eerste keer.

Fastned CEO Michiel Langezaal moet even naar adem happen.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Opladen

De rest van het Fastnedteam beklimt daarna in jubelstemming het podium. Voorzitter Hieke Spoelstra is “verkocht”, sinds Langezaal een middag lang op haar inpraatte over de voordelen van elektrisch rijden. Penningmeester Geert Kloppenburg zit al veel langer in het wereldje: “Ik was een van de gasten die de eerste laadpaal bij Centraal Station in Amsterdam zette.” Secretaris Nick van Buitenen is vooral “geraakt door de bevlogenheid van het Fastned-team”.

Langezaal stuitert heen en weer. Hij is “best wel een beetje trots”. Op zijn mensen. Op de beursgang vorig jaar juli bij NPEX. Op de ruim vijftien miljoen die tot nog toe is opgehaald. Op hun nieuwe promotiefilmpje. Op de twee bouwteams die de nieuwe laadstations - “as we speak” - aan het bouwen zijn. Op de duizend investeerders die zijn ingestapt. Langezaal hapt even naar adem. Kijkt naar Spoelstra die de tijd bijhoudt. Bijna pauze. Tijd om op te laden.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken