Een schoon huis? Ook daar is een app voor

Helpling is een soort Marktplaats voor schoonmakers. Het bedrijf heeft net een investering van 43 miljoen gekregen.

Yvette Zindel (39) werkt 15 tot 20 uur per week via Helpling. fotomontage David Galjaard

Exact om negen uur ’s ochtends stapt schoonmaakster Yvette Zindel (39) de woning van haar klant in Hoorn binnen. Vijf sterren voor stiptheid. Met Yvettes vriendelijkheid zit het ook wel goed: ze is beleefd, goedlachs en praat makkelijk. Dan blijft alleen nog de laatste en belangrijkste beoordeling over: de kwaliteit van de schoonmaak.

Yvette werkt via Helpling. Deze ‘Marktplaats voor schoonmakers’ koppelt zelfstandige schoonmakers en particuliere klanten via hun website of app. Het concept is eenvoudig: de schoonmaker voert zijn beschikbaarheid in, de klant laat weten wanneer hij een schoon huis wil. Dat kan ook op korte termijn: de volgende dag. Na afloop beoordeelt de klant de schoonmaker in drie categorieën: stiptheid, vriendelijkheid en schoonmaakkwaliteit.

Actief in twaalf landen

De koppelmethode lijkt haar vruchten af te werpen. Hoewel Helpling nog maar een jaar bestaat, is het bedrijf al actief in twaalf landen. Nederland is daar één van. Afgelopen week maakte Helpling bekend dat het een investering van 43 miljoen euro heeft ontvangen. Die volgt op een investering van 13 miljoen euro een jaar eerder.

In Nederland werken 450 schoonmakers voor Helpling. Of beter gezegd: víá Helpling. Helpling is namelijk niet hun werkgever, maar een bemiddelaar. Van de 13,90 euro die de klanten per uur voor de schoonmaak betalen, gaat 20 procent naar het bedrijf, de rest is voor de schoonmaker. Daar moeten ze overigens zelf nog inkomstenbelasting over betalen.

Voor Femke Donkersloot (19) is de 11 euro die overblijft voldoende. Ze woont bij haar ouders in huis. De 880 euro die ze per maand via Helpling verdient, stort ze rechtstreeks op haar spaarrekening. Alleen de belasting kan nog roet in het eten gooien: die hoeft ze volgend jaar pas te betalen. In september gaat Femke verpleegkunde studeren. Ze spaart voor het geval ze op kamers wil gaan.

Aan werk heeft ze geen gebrek. „Ik heb het gevoel dat ik eerder te veel te doen heb dan te weinig.” Femke werkt vijf dagen per week in de omgeving van haar woonplaats Houten. Ze neemt een of twee schoonmaakklussen per dag aan. „Het werk is erg intensief. Twee klussen op een dag is zwaar, dat zou ik niet elke dag kunnen doen.”

Haar collega-schoonmaakster Yvette Zindel zou juist wel wat meer werk aankunnen. Ze is van Amsterdam verhuisd naar Enkhuizen. „In Amsterdam had ik ruim 25 uur werk per week, nu nog maar 15 tot 20 uur. Ik kan er goed van rondkomen, maar het aantal uren zou wat mij betreft wat hoger mogen.”

Schoonmakers mogen op de website zelf bepalen in welk gebied ze willen werken en ze kunnen per week de gewenste werktijden doorgeven. Ideaal voor Yvette, die graag rond vier uur ’s middags weer thuis wil zijn voor haar kinderen.

Een vreemde in je huis

Dat er in Enkhuizen minder schoonwerk beschikbaar is dan in Amsterdam, komt volgens Yvette doordat mensen daar minder openstaan voor het concept.

Het is natuurlijk ook niet niks: een vreemde in huis halen via internet. Maar het veertienkoppige team van Helpling doet er veel aan om eventuele twijfels weg te nemen. Alle schoonmakers worden eerst door Helpling gescreend. De selectieprocedure bestaat uit een telefonisch gesprek, twee referenties, proefschoonmaken en een online schoonmaaktest.

Voorbeeldvraag: ‘Voor welke schoonmaaktaken gebruikt u bleek?’ Goede antwoord: ‘Bij voorkeur geen, ook niet voor het toilet; dat kan allemaal veel biologischer en gezonder tegenwoordig.’

Ook na selectie worden de schoonmakers in de gaten gehouden. Het beoordelingssysteem helpt daarbij. Bij een gemiddelde van minder dan 3,5 ster volgt er een gesprek.

En Yvette? Die hoeft zich geen zorgen te maken. Ze heeft een gemiddelde van 4,5 sterren. Met de kwaliteit van de schoonmaak zit het dus ook wel goed.

    • Boris Lemereis