Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dit zijn onze 10 beste boeken van de maand maart

Dertig dagen, Ketters en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers: dit zijn de beste 10 boeken die in maart werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Fictie

Dertig dagen - Annelies Verbeke
Omslag-dertig-dagen_LRVerbekes vierde roman gaat over een in België opgegroeide Senegalees, een aarzelende klusjesman die zich geliefd maakt bij tobbende klanten. Een roman over onzekerheid en desoriëntatie. Het boek vergt nogal wat van de lezer, maar men krijgt er veel voor terug.
Gerecenseerd door Arjen Fortuin. Lees terug (€)

Brullen - Marie Kessels
brullenHoe leer je af te komen van lawaaistress en een flatneurose? Door elders nog veel meer herrie te trotseren en je te mengen tussen mensen die vaak in de brulstand staan. Kessels’ heldin went eraan. Kessels verstaat de kunst om in beeldende zinnen en via verrassende redeneringen tot tegendraadse inzichten te komen. Haar hoofdpersoon trotseert haar demonen, benoemt ze en rekent ermee af.
Gerecenseerd door Janet Luis. Lees terug (€)

Vebroken beloftes - Jenny Offill
verbroken beloftesDe vrouw wil een groot kunstenaar worden, maar krijgt een kind. Haar man pleegt verraad waarna de vrouw in een strijd met zichzelf verzeild raakt. In haar tweede roman schetst de Amerikaanse Jenny Offill een pijnlijk, vaak herkenbaar relaas over huiselijke overwinningen.
Gerecenseerd door Deniz Kuypers. Lees terug (€)

Een meisje is maar half af - Eimear McBride
een meisje is maar half afEen experimenteel werk, niet vanwege het verhaal van een disfunctioneel Iers gezin, maar vanwege de onbeschroomde benadering van taal. McBride schiep een schervenproza om een stem te geven aan het getroebleerde meisje uit de titel. Wat dit boek zo krachtig maakt, is hoe de taal consequent disassociatie weet op te roepen, en daarmee: trauma en duisternis.
Gerecenseerd door Auke Hulst. Lees terug (€)

De man die ophield te bestaan - Ingmar Heytze
HeytzeIn deze dichtbundel over het vaderschap beleeft de lezer van alles rondom de periode van de geboorte. Hier een wiegelied, daar een bekentenisvers van een prille vader. Gedurfde poëzie, soms wild zelfs.
Gerecenseerd door Arie van den Berg. Lees terug (€)

Non-fictie

Ketters - Ayaan Hirsi Ali
ketters ‘Een mensenleven, vrijheid, menselijke waardigheid, ze zijn allemaal belangrijker dan welke heilige tekst ook’, schrijft Ayaan Hirsi Ali in haar nieuwe boek. In een scherp, hoopvol boek vol compassie bepleit Ayaan aanpassing van de islam aan de moderne tijd. Helder poneert ze als Luther vijf stellingen die tot hervorming moeten leiden.
Gerecenseerd door Paul Steenhuis. Lees terug (€)

Mondriaan Filosoof - Jan Bor & Piet Mondriaan. Leven en werk - Cees W. de Jong (samenstelling)
mondriaan filosoofIn de beeldende kunst worden de wetten van de realiteit vastgesteld door de kracht van de intuïtie. Daarom is kunst de ware spiegel van de werkelijkheid, vond Mondriaan. Jan Bor weet met succes het filosofisch wereldbeeld van de beroemde kunstschilder te ontrafelen. Piet Mondriaan. Leven en werk is een omvangrijk platenboek met het complete oeuvre, zelfs verdwenen werken. Voorzien van biografische gegevens en artikelen van experts als Marty Bax.
Gerecenseerd door Marianne Vermeijden. Lees terug (€)

De esthetische revolutie - Arnold Heumakers
HeumakersHoe ontstond onze huidige opvatting van kunst? Heumakers leidt de lezer door de achttiende-eeuwse, Duitse oorsprong van het romantisch-moderne kunstbegrip. Een erudiet proefschrift dat uitlegt hoe het komt dat wij de kunsten een hoge en autonome status toekennen.
Gerecenseerd door Jeroen Koch. Lees terug (€)

De Mulisch Mythe - Sander Bax
mulisch mytheDe spanning tussen een autonome kunstopvatting en een zinderende media-persoonlijkheid draagt de Mulisch-studie van literatuurwetenschapper Sander Bax. Niet het leven, maar de mythe die de schrijver rondom zijn bestaan creëerde staat centraal. Het resultaat is een vlechtwerk van identiteiten en motieven.
Gerecenseerd door Arnold Heumakers. Lees terug (€)

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers - Rutger Bregman en Jesse Frederik
waarom vuilnismannenHet essay van de Maand van de Filosofie is een glashelder en prikkelend betoog, waarin Bregman en Frederik betogen dat de moraalloze homo economicus niet bestaat en pleiten voor een terugkeer van economie naar politieke economie.
Gerecenseerd door Bernard Hulsman. Lees terug (€)