Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

De Amsterdamse beurs en de biotech: geen natuurlijke partners, schrijft de Telegraaf. Vandaag gaat Biocartis naar de beurs, een bedrijf dat succes heeft met technologie van Philips. Maar de lancering vindt plaats in Brussel, niet in Amsterdam.

“Zoals zo vaak grijpt het Damrak opnieuw mis bij een beursgang van een biotechbedrijf. Brussel en Parijs scoren hierbij aanmerkelijk beter. Terwijl Biocaris, mede dankzij Philips, wel een Nederlands tintje heeft, ook door het aandeelhouderschap van Aescap.”

De beursgang wordt begeleid door KBC Securities, Petercam en Kempen & Co. Het bedrijf bouwt onder meer systemen voor de diagnostiek van kanker.

Topjurist zonder antenne

Peter Wakkie mag dan bekend hebben gestaan als een van de beste advocaten van Nederland, waar het gaat om topsalarissen heeft hij kennelijk geen idee van het klimaat rond inkomensongelijkheid en ‘de 1 procent’. De Volkskrant observeert dat in een profiel, daags nadat Wakkie opstapte als commissaris verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij ABN Amro.

De salarisverhoging bij het bestuur van ABN zorgt al dagen voor veel onrust, aldus de krant. Afgelopen vrijdag besloot minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zelfs tot uitstel van de beursgang van de staatsbank. Hoewel Quote en andere media melden dat Dijsselbloem gewoon akkoord was gegaan met de loonsverhoging. Zoals Quote schrijft:

“Oeps.”

Zondag besloten de bestuurders alsnog af te zien van de extra beloning van 100.000 euro per jaar. Wakkie komt in het profiel naar voren als slim maar ook tragisch:

“Zo scherp als hij is als toonaangevend zakenjurist, zo zwak staat blijkbaar zijn maatschappelijke antenne afgesteld als het om beloningen gaat.”

Quote, nu ook voor powervrouwen

Tweederde van de Quote-lezers is van het mannelijke geslacht, zegt hoofdredacteur Mirjam van den Broeke. Toch is er nu Quote V, de eerste en ‘nochtans eenmalige’ editie van het zakenblad speciaal voor vrouwen.

Het is voor en gaat over over ‘vrouwen met ballen’, om precies te zijn. Denk aan Neelie Kroes, ‘de grande dame der Nederlandse ballenvrouwen’, en ‘powereconome’ Heleen Mees.

Uit het begeleidend commentaar:

“Het leek ons zo aardig om de focus eens een keer te verleggen van dikbuikige baasjes, naar powervrouwen die de discussie over het glazen plafond een verspilling van hun kostbare tijd vinden en liever palen dan broekpakken dragen om een statement te maken.”

    • Diederik van Hoogstraten