Dit is het nieuwe gezicht van The Daily Show

De Zuid-Afrikaan Trevor Noah (31) volgt Jon Stewart op als presentator van The Daily Show. Wie is deze jonge komiek?

Foto AP

Komiek Trevor Noah (31) was in Dubai toen hij hoorde dat hij de nieuwe presentator wordt van The Daily Show. Hij volgt Jon Stewart op, die in februari bekendmaakte na zestien jaar te stoppen met het presenteren van het satirische actualiteitenprogramma. Als reactie op het nieuws zei Noah tegen The New York Times: „De eerste paar uur geloof je het niet. Je hebt dan echt behoefte aan een borrel. Jammer genoeg ben je alleen ergens waar je niet echt alcohol kunt drinken.”

Noah was eind 2012, op zijn 27ste, de eerste Zuid-Afrikaanse komiek die grappen maakte in een Amerikaanse latenightshow, the Jay Leno show, later was hij te gast bij David Letterman. Afgelopen december debuteerde hij on-air als correspondent van The Daily Show waar hij nu drie keer te zien is geweest. De show trekt dagelijks rond de 2,2 miljoen kijkers. Stewart vindt het geweldig dat Noah hem opvolgt. Hij noemt hem een groot komiek en een talent. Michele Ganeless, de directeur van Comedy Central, het kanaal dat The Daily Show uitzendt, zegt dat ze voor de opvolging van Stewart niet op zoek waren naar een nieuwe Jon Stewart, want die bestaat niet. Ze zochten naar iemand die iets spannends en iets nieuws kon meegeven aan de show. Ze hebben verschillende mannen én vrouwen gesproken, Noah was de beste kandidaat. Zijn unieke kijk op de wereld en kennis van de menselijke natuur waren doorslaggevend, zegt Ganeless tegen The New York Times. „Noah is een student van de wereld.”

Amerika is ook gevaarlijk

Noah drijft in zijn optredens de spot met de wijze waarop Amerikanen naar Afrika kijken, als arm en gevaarlijk continent. Terwijl ze diezelfde problematiek in eigen land bagatelliseren, volgens Noah. Ook houdt hij zich bezig met thema’s rondom rassenkwesties, de populaire cultuur en internationale politiek.

Voor veel Amerikanen is de komiek nog redelijk onbekend. Op sociale media niet. Noah heeft meer dan twee miljoen volgers op Twitter en 156.000 op Instagram. Vlak nadat bekend was gemaakt dat hij Stewart eind dit jaar opvolgt, werd op Twitter kritiek geleverd op oude tweets van hem die vrouwonvriendelijk en anti-Joods zouden zijn. Anderen klaagden dat hij te veel nationaliteiten belachelijk maakt, waaronder ook de Zuid-Afrikaanse.

Zijn eigen achtergrond is onlosmakelijk verbonden met zijn werk. Noah is geboren in Zuid-Afrika in 1984, nog voor het einde van de apartheid. Zijn moeder is Xhosa, een zwart Zuid-Afrikaans volk dat de kliktaal spreekt, één van de zeven talen die Noah beheerst. Zijn vader is Zwitser. „And you know how the Swiss love chocolate”, zegt hij hierover in zijn shows. Noahs geboorte was illegaal. Zwarte en blank mochten in die tijd geen relatie hebben. Zijn moeder deed zich thuis dus voor als werkster van zijn vader. Noah was niet wit, niet zwart maar coloured. Tot het einde van de apartheid zei hij tegen iedereen dat hij een albino was.

Voordat hij komiek werd, was hij te zien op de Zuid-Afrikaanse tv. Op zijn 18de had hij zijn eerste rol in een soapserie. Later presenteerde hij programma’s. Noah betreedt als eerste Zuid-Afrikaanse komiek het internationale toneel.

    • Maral Noshad Sharifi