Dit is het nieuwe gezicht van The Daily Show

De nieuwe presentator van het satirische programma is een Zuid-Afrikaanse komiek.

Komiek Trevor Noah
Komiek Trevor Noah

Trevor Noah (31) was in Dubai toen hij hoorde dat hij de nieuwe presentator wordt van The Daily Show. Hij volgt later dit jaar Jon Stewart op, die na zestien jaar stopt met het presenteren van het satirische actualiteitenprogramma. Als reactie op het nieuws zei Noah tegen The New York Times: „De eerste paar uur geloof je het niet. Dan heb je behoefte aan een borrel. Jammer genoeg ben je ergens waar je niet echt alcohol kunt drinken.”

Noah was eind 2012, op zijn 27ste, de eerste Zuid-Afrikaanse komiek die grappen maakte inde late night show van Jay Leno. In december debuteerde hij als correspondent van The Daily Show. De show trekt dagelijks rond de 2,2 miljoen kijkers.

Noah is een opvallende keuze: voor veel Amerikanen is hij redelijk onbekend. Op sociale media niet. Noah heeft meer dan 2 miljoen volgers op Twitter en 156.000 op Instagram. Vlak nadat bekend was gemaakt dat hij Stewart opvolgt, werd op Twitter kritiek geleverd op oude tweets van hem die vrouwonvriendelijk en anti-Joods zouden zijn. Anderen klaagden dat hij te veel nationaliteiten belachelijk maakt, waaronder ook de Zuid-Afrikaanse.

Noah drijft de spot met de wijze waarop Amerikanen naar Afrika kijken, als arm en gevaarlijk continent. Terwijl ze diezelfde problematiek in eigen land bagatelliseren, volgens Noah. Zijn belangrijkste thema’s: rassenkwesties, populaire cultuur en internationale politiek.

Noah werd geboren in 1984, nog voor het einde van de apartheid. Zijn moeder is Xhosa, een zwart Zuid-Afrikaans volk dat de kliktaal spreekt, één van de zeven talen die Noah beheerst. Zijn vader is Zwitser – iets waar Noah op hem typerende wijze de spot mee dreef. Hij zei in één van zijn shows: „And you know how the Swiss love chocolate.

    • Maral Noshad Sharifi