Dickens-bureau ‘finally on public display’? Nee, want dat stond het al

Bureau en stoel waaraan Charles Dickens zijn beroemde roman 'Grote verwachtingen' schreef. De objecten zijn nu definitief aangekocht door het Londense Charles Dickens Museum. ‘Image courtesy of the Charles Dickens Museum’

Het Londense Charles Dickens Museum heeft het bureau gekocht waar Charles Dickens onder ander zijn beroemde roman Grote Verwachtingen aan schreef. Maar het bureau komt, na 150 jaar in particulier bezit te zijn geweest, nu niet ‘finally on public display’. Dat stond het namelijk al.

Het bureau, waaraan Dickens ook Our Mutual Friend en zijn laatste onvoltooide roman The Mystery of Edwin Drood schreef, is al een kleine zes jaar in het Charles Dickens Museum in Londen te bezichtigen. Over de telefoon zegt directeur Robert Moye:

“Het bureau staat hier sinds 2009. Het enige verschil is dat het bureau dankzij een donatie nu écht van ons is.”

The Mystery of Edwin Drood

Het bureau stond in de werkkamer van Dickens’ laatste woonhuis: het voor publiek toegankelijke Gad’s Hill Place in het Engelse graafschap Kent. Het bureau was sinds het overlijden van Dickens in 1870 in het bezit van de erven Dickens.

In 2004 werd het verkocht aan een particulier. Sinds 2009 wordt het bureau uitgeleend aan het Charles Dickens Museum. Het museum heeft het nu kunnen kopen dankzij subsidie van de National Heritage Memorial Fund (NHMF). Het gaat om een bedrag van 780,000 pond, omgerekend bijna 1,1 miljoen euro.

‘Unieke plek in ons literaire erfgoed’

Moye zegt ‘verheugd’ te zijn de ‘iconische bureau en stoel’ nu officieel te hebben bemachtigd:

“Ze nemen een unieke plek in ons literair erfgoed. Aangezien we binnenkort een tentoonstelling hebben over The Mysterie of Edwin Drood, is het natuurlijk zeer toepasselijk dat we het bureau kunnen laten zien waar Dickens zijn laatste roman aan geschreven heeft.”

‘Image courtesy of the Charles Dickens Museum’

Charles Dickens Museum in Londen. ‘Image courtesy of the Charles Dickens Museum’

    • Roderick Nieuwenhuis