Kantoor in de keuken

Werk je thuis en heb je een lege stoel aan de keukentafel? Als het aan de bedenkers van Chairify ligt, leen jij die stoel uit aan andere thuiswerkers. Chairify wordt een platform waarop mensen, net als bij Airbnb, een plek in hun huis aanbieden. Niet om te slapen, maar om te werken.

Chairify is bedacht door de beheerders van Seats2meet, een online marktplaats waar openbare werkruimtes verhuurd worden. Chairify is vooralsnog gratis. „In de basis gaat het om het deelaspect. We weten niet of mensen bereid zijn te betalen, dat gaan we nog onderzoeken”, legt bedenker Vincent Ariëns uit. Hij wil pas een officiële lancering wanneer honderd werkplekken zijn aangemeld. Afgelopen jaar startte een vergelijkbare site, The Meetplant. Hoe gaan ze zich onderscheiden? Ariëns: „We laten mensen op hun werkplek zakelijk relevante collega’s ontmoeten. Als jij een communicatieplan moet schrijven, wil jij liefst naast iemand zitten die daar verstand van heeft.”

Volgens hoogleraar innovatiewetenschappen Koen Frenken (Universiteit Utrecht) past het plan binnen de deeleconomie. „Er wordt huur bespaard, en zzp’ers en freelancers werken vaak vanuit huis, maar hebben behoefte aan contact.”

Hij denkt niet dat aanbieders van kantoorruimte nadeel ondervinden. De doelgroep van Chairify werkt thuis of maakt gebruik van innovatieve werkplekken. „Enige gedupeerde zouden de koffietentjes zijn waar mensen nu vaak werken.”

    • Jolanda van de Beld