De liefde tussen kind en kuiken

De manieren die kinderfilms al niet verzinnen om hun jonge hoofdpersonen op avontuur te kunnen sturen! In het uit Frankrijk afkomstige Piepkuikens – de Nederlands gesproken bewerking van Les oiseaux de passage – krijgt de tienjarige Cathy van haar vader een eendenei in een kokosnoot op haar verjaardag. Nu beschouwen eendenkuikens de eerste die zij zien als ze uit hun ei kruipen als hun moeder, en jammer genoeg voor Cathy ziet het kuikentje als eerste haar vriendin Margaux. Moet die maar voor het beestje zorgen, maar dat kan dus niet, want Margaux heeft een spierziekte en bovendien vinden haar ouders het niet goed.

In een Disneyfilm had je het wel geweten, dan was er aan het einde nog een wonderbaarlijke genezing aan te pas gekomen ook. In het als docudrama opgezette Piepkuikens ligt echter niets er zo dik bovenop.

Dat komt ongetwijfeld doordat de dochter van regisseur Olivier Ringer op school een vriendinnetje had dat zelf aan een vergelijkbare spierziekte leed. Samen met zijn broer Yves maakte hij eerder de film À pas de loup, over de bijzondere vriendschap tussen een meisje en een wolf.

Piepkuikens is een vergelijkbare roadmovie, vriendelijk en intiem en met een ongeromantiseerde maar liefdevolle kijk op de verhouding tussen kind en natuur. De twee piepkuikens en hun eendje wisselen voortdurend van moederrol en leren zo aan het einde allemaal iets van elkaar. Al is het maar zwemmen.

    • Dana Linssen