China waarschuwt voor mislukken gesprekken Iraans atoomprogramma

De Amerikaanse president Obama, vice-president Biden (rechts van hem) en leden van het nationaal veiligheidsteam in The Situation Room tijdens een conference call met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de minister van Energie Moniz over de onderhandelingen met Iran.
De Amerikaanse president Obama, vice-president Biden (rechts van hem) en leden van het nationaal veiligheidsteam in The Situation Room tijdens een conference call met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de minister van Energie Moniz over de onderhandelingen met Iran. Foto AFP / Pete Souza / Witte Huis

Het sluiten van een compromis met Iran over het atoomprogramma is noodzakelijk. China waarschuwt voor een mislukking van de onderhandelingen die momenteel in Lausanne gevoerd worden tussen Iran en de vijf permanenten leden van de VN-Veiligheidsraad, plus Duitsland.

Nadat gisteren de door de landen zelf opgestelde deadline afliep om te komen tot een principeakkoord, gaan de gesprekken vandaag weer verder. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken moest gisteren weer terug naar China, maar de Chinese delegatie riep in een zeldzame verklaring de deelnemende landen op om water bij de wijn te doen:

“Het is belangrijk om nader tot elkaar te komen en de meningsverschillen zo veel mogelijk te verkleinen. Als de gesprekken op niets uitlopen, staan we met lege handen. Alle partijen moeten bereid zijn elkaar halverwege te ontmoeten.”

Lavrov optimistisch over voortgang

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vannacht dat de landen het al eens zijn geworden over de belangrijke thema’s van een principeakkoord, iets dat later werd ontkend door andere delegaties. Lavrov toonde zich optimistisch.

“Tot eind juni zullen experts de details uitwerken. Het venijn zit in de details, maar het resultaat is zeker binnen bereik.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken temperde het optimisme tegenover de BBC:

“Er is wel een kader waarover we het eens zijn, maar we moeten nog over de belangrijkste onderwerpen veel technische details uitwerken. Er is dus nog een hoop werk te doen. Maar we gaan gewoon door.”

Verlichting sancties in ruil voor afzien van een atoombom

Het doel van de gesprekken met Iran is te zorgen dat het land niet binnen een jaar een atoombom kan bouwen als het daartoe besluit. In ruil voor afspraken hierover zouden dan sancties tegen Iran verlicht of mogelijk opgeheven worden. Iran heeft altijd gezegd dat het geen atoomwapen wil, iets waar vooral Israël aan twijfelt, maar wil wel uranium blijven verrijken.

Het ziet ernaar uit dat de landen en de VN daarmee akkoord zullen gaan. Een resolutie uit 2006 van de VN-Veiligheidsraad eiste dat Iran het verrijkingsprogramma zou bevriezen. Maar het non-proliferatieverdrag staat alle lidstaten toe uranium te verrijken, Iran vindt dat het om die reden ook het “onvervreemdbare recht” hiertoe heeft.

 

    • Anouk Eigenraam