Bijna 15.000 euro pro deo in eigen zak

Wie? Een advocaat-stagiair versus een advocatenkantoor Wat? Hoger beroep over ontslag en niet-uitgekeerde toevoegingsgelden Waar? Gerechtshof ‘s Hertogenbosch Wanneer? 3 maart 2015

Illustratie Lotte Klaver

Waarom

Als advocaten andere advocaten voor de rechter dagen vanwege advocatenzaken dan is juridische haarkloverij onafwendbaar. In dit geval draait het om een advocaat-stagiair (een beëdigde en volledig functionerende advocaat in de eerste drie jaar van zijn loopbaan) in dienst van een advocatenkantoor dat vooral pro-deozaken doet. Eind 2013 laat de advocaat-stagiair de vergoedingen (bijna 15.000 euro) door de Raad voor de Rechtsbijstand rechtstreeks op zijn eigen rekening storten. Hij krijgt te horen dat dit niet de bedoeling is wanneer je als advocaat ook gewoon je loon krijgt. De advocaat-stagiair stort het geld terug, maar houdt meer dan 3.000 euro in vanwege telefoonkosten, de huur van een garagebox en de aanschaf van een T-shirt en sokken. In april 2014 wordt hij van het tableau geschrapt, omdat hij zijn beroepsopleiding niet heeft voltooid. Daarna verzoekt hij de Raad voor de Rechtsbijstand om de toevoegingsvergoeding van twaalf zaken waaraan hij heeft gewerkt niet uit te keren aan het advocatenkantoor.

De eis

De advocaat-stagiair wordt op staande voet ontslagen nadat bleek dat hij de uitbetaling voor twaalf zaken aan het advocatenkantoor blokkeert. Pogingen om met hem in contact te komen mislukken, omdat hij de telefoon niet opneemt, sms’t dat ze hem met rust moeten laten en faxt dat hij op advies van zijn huisarts geen contact wil. De advocaat-stagiair vindt het ontslag onterecht en wil doorbetaling van loon en uitbetaling van vakantietoeslag. Het advocatenkantoor wil een schadevergoeding, de geblokkeerde vergoedingen en de 3.000 euro die de advocaat-stagiair eerder verrekende.

De uitspraak

De advocaat-stagiair krijgt alleen gelijk over zijn vakantietoeslag die hij nog moet ontvangen van het kantoor. Tegelijkertijd heeft het advocatenkantoor door het gedrag van de advocaat-stagiair recht op een schadevergoeding ter hoogte van een maand loon van de advocaat-stagiair. De vakantiebijslag die hij nog tegoed had en de maand loon die hij moet terugbetalen bedragen beide ongeveer 3.500 euro. De stagiair moet de blokkades opheffen om de toevoegingen uit te laten betalen aan het kantoor. Doet hij dat niet dan kan dwangsom oplopen tot 25.000 euro.

    • Alex van der Hulst