Kleine Kamermeerderheid voor bezuinigingen op NFI

De bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan door. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel daartoe van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), bleek vanmiddag tijdens een debat, meldt ANP.

Een DNA-laboratorium voor sporenonderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.
Een DNA-laboratorium voor sporenonderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord met de bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat bleek vanmiddag tijdens een debat, meldt ANP.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag verdwijnen zeventig van de circa 550 banen. De reorganisatie is het gevolg van bezuinigingen bij de overheid. De oppositie is fel tegen de kabinetsplannen. De partijen vrezen dat hierdoor minder misdaadonderzoek zal worden uitgevoerd. De ondernemingsraad van het NFI waarschuwde eerder dit jaar dat er door de bezuinigingen mogelijk minder misdaden zullen worden opgelost. De PvdA is voor de bezuinigingen, met als voorwaarde dat de dienst noodzakelijk geacht forensisch onderzoek kan blijven uitvoeren.

Van der Steur verzekerde dat het werk van het NFI op peil blijft, schrijft het ANP. Hij stuurt aan op meer en betere samenwerking met private instituten en met zusterorganisaties in het buitenland. Verder moet automatisering het werk efficiënter maken, aldus de minister.

Onderdeel van de bezuinigingen van 9,6 miljoen euro is dat een deel van de werkzaamheden van het NFI, zoals DNA-vooronderzoek, door de Nationale Politie wordt gedaan. De reorganisatie moet in 2018 afgerond zijn.

    • Marije Willems