België pakt na kleine zege in Jeruzalem koppositie

Met vloeiende combinaties en soms arrogante trekjes boekte België een benauwde zege op Israël. De Belgen eindigden met tien man.

Orel Dgani van Israël in duel metJan Vertonghen (r) van België. Foto EPA/JIM HOLLANDER

België heeft gisteravond goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in 2016. De Rode Duivels boekten in Jeruzalem een benauwde overwinning op Israël: 0-1. Door de zege pakt België de koppositie in groep B.

Het kwalificatieduel zou september vorig jaar gespeeld worden, maar werd om veiligheidsredenen uitgesteld door het conflict in de Gazastrook afgelopen zomer.

Er stond vooraf veel druk op de Belgen. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots mocht niet verliezen na twee eerdere remises in vier kwalificatiewedstrijden. In de eerste helft maakte België de vierde plek op de FIFA-ranking – in 2009 stond de ploeg nog 66ste – waar. Ze speelden met het onmachtige Israël. België liet heerlijk combinatievoetbal zien op het middenveld, met technische spelers als Eden Hazard, Axel Witsel en Kevin De Bruyne. Het resulteerde na krap tien minuten in de verdiende 0-1. Een fortuinlijke goal van Marouane Fellaini – de middenvelder met de lange krullen die in Manchester onder coach Louis van Gaal speelt.

In de tweede helft sloop er een beetje arrogantie in de Belgische ploeg – kwartfinalist op het WK vorig jaar. Het superieure getik sloeg over in slap spel. Na een domme tweede gele kaart van aanvoerder Vincent Kompany moest België het laatste half uur met tien man verder.

Een Israëlisch stormpje volgde. Maar doelman Thibaut Courtois voorkwam puntverlies, onder meer met een knappe redding op een schot van aanvaller Ben Sahar – spelend bij Willem II. Door de overwinning komen de Rode Duivels op elf punten in de groep, evenveel als Wales. Op basis van doelsaldo leidt België. Israël staat derde met negen punten.

Kluivert naar Cuba

Afgelopen nacht heeft Patrick Kluivert met Curaçao een kleine stapje gezet op de lange weg richting het WK van 2018. In de eerste ronde van de WK-kwalificatie won zijn ploeg van Montserrat, een eiland in de Caraïbische Zee met zo’n 6.000 bewoners. Na de zege in Willemstad (2-1) speelde Curaçao op Montserrat met 2-2 gelijk. Darryl Lachman van FC Twente en Charlton Vicento van Willem II scoorden voor Curaçao. In de tweede ronde van de WK-kwalificatie speelt Curaçao in juni tegen Cuba.