Kunstraad waarschuwt voor plannen cultuurwethouder

De Amsterdamse Kunstraad vindt het voorstel van cultuurwethouder Kajsa Ollongren (D66) om de politiek op afstand te plaatsen bij het vaststellen van subsidies „niet rijp voor besluitvorming”. In een verklaring schrijft de kunstraad te vrezen voor een nieuw stelsel dat „tot verstarring zal leiden” en veel duurder zal zijn dan het huidige. Vorige week stuurde Ollongren de Contouren voor een nieuw kunstenplan naar de gemeenteraad, waarin zij voorstelt om de essentiële instellingen in een basisinfrastructuur te plaatsen en andere instellingen subsidie te laten aanvragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Voor de kunstraad, die de gemeenteraad in het huidig stelsel adviseert over de subsidiëring van alle instellingen, is daarbij geen rol meer voorzien. De kunstraad denkt dat het nieuwe stelsel niet tot meer samenwerking tussen grote en kleine instellingen zal leiden, zoals Ollongren wenst, maar juist zal leiden tot een tweedeling „die slecht past bij het culturele klimaat in Amsterdam”. (NRC)