‘Achterstand banken bij onderzoek derivaten mkb’

Banken lopen achter bij het opnieuw bekijken van alle derivaten die zij hebben verstrekt aan bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Dat meldt financieel toezichthouder AFM.

Derivaten zijn ingewikkelde beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening gebruikt worden om de risico’s van een stijgende rente af te dekken. De AFM gaf zes banken vorig jaar opdracht om in totaal 17.600 de derivaten nogmaals onder de loep te nemen en na te gaan of zij hun klanten niet een te gunstig beeld hebben gegeven van de bijbehorende risico’s. Eind vorig jaar was pas 55 procent van de meest kwetsbare dossiers af en ongeveer 15 procent van het totaal. In nog geen honderd gevallen waren de banken met hun klanten een oplossing overeengekomen. De toezichthouder vindt dat de banken verder hadden „moeten en kunnen zijn”.

De herbeoordeling werd vertraagd doordat AFM de kwaliteit van de toetsing in het begin ondermaats vond. Veel dossiers moesten worden overgedaan. De vertraging betekent dat het langer duurt voor ondernemers weten of er een oplossing komt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn de banken voor het einde van dit jaar klaar. „Banken willen hier schoon schip maken”, aldus voorzitter Chris Buijink. „Voorop staat dat ieder dossier zorgvuldig wordt bekeken, zodat iedere ondernemer voor het einde van dit jaar een passende oplossing krijgt aangeboden als blijkt dat de dienstverlening in het verleden tekort is geschoten.” (ANP)