9 maanden cel voor mishandeling machinist en conducteur NS

Toezichthouders van de NS op het station van Hoofddorp. Op het station werd begin maart nog een hoofdconducteur zodanig mishandeld dat ze met botbreuken in haar gezicht naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De 30-jarige C. heeft een gevangenisstraf van negen maanden gekregen, omdat hij in december een conducteur en een machinist van de NS mishandelde op het station van Almelo. Zijn medepleger, de 20-jarige J., werd veroordeeld tot vier maanden celstraf.

Ook moeten de twee respectievelijk 1360 euro en 600 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen, bericht persbureau ANP. Het OM had celstraffen geëist van vijftien en negen maanden, twee keer zo hoog als normaal gesproken op zware mishandeling staat. Het OM wilde met die eis duidelijk maken dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.

De twee mannen, uit Rijssen en Schiedam, vielen december vorig jaar een meisje lastig op het perron in Rijssen. Toen de conducteur hen daarop aansprak, kregen ze woorden met hem. Op het station in Almelo stapten ze op de conducteur af en sloegen ze op hem in. De machinist schoot hem te hulp, maar liep ook flinke klappen op. Beiden moesten uiteindelijk met hoofdwonden naar het ziekenhuis.

Door de mishandeling laaide de discussie over de veiligheid van NS-personeel flink op. De NS en de vakbonden riepen de overheid op extra maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie tegen spoormedewerkers. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu besloot vervolgens onder meer dat de poortjes op stations eerder dan gepland sluiten, dat er een stationsagent op de twintig grootste stations komt en meer cameratoezicht.

    • Anouk Eigenraam