Zeker 40 doden bij luchtaanval op vluchtelingenkamp in Jemen

Iran zegt dat het hulpgoederen heeft gestuurd naar Jemen, dat ook vannacht weer zwaar is gebombardeerd.

Bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp in het noorden van Jemen zijn gisteren zeker veertig doden gevallen. Dat hebben medewerkers van Artsen zonder Grenzen gezegd. De hulporganisatie twitterde dat het een twintigtal gewonden behandelde in een lokaal ziekenhuis, onder wie vrouwen en kinderen.

In het vluchtelingenkamp Al-Mazrak wonen mensen die ontheemd zijn geraakt tijdens de oorlog tussen de Houthi’s en de centrale overheid in 2009. Volgens hulporganisaties zijn de afgelopen dagen ongeveer vijfhonderd nieuwe gezinnen gearriveerd in het kamp. Ze zijn gevlucht voor de hevige bombardementen van Saoedi-Arabië en negen andere sunnitische landen op shi’itische Houthi-rebellen. Maar ooggetuigen in Al-Mazrak zeiden dat het kamp ook door de rebellen wordt gebruikt als uitvalsbasis.

Ook vannacht waren er weer zware bombardementen. Toen de avond viel waren in de hoofdstad Sana’a zware explosies te horen. Dat daarbij burgerdoden zijn gevallen is bijna onvermijdelijk. Veel militaire doelen staan midden in de de dichtbevolkte stad en artillerie, net als luchtafweergeschut van de Houthi’s.

De coalitie heeft gisteren ook luchtaanvallen uitgevoerd ten oosten en zuiden van Taiz, de derde stad van het land. Daarbij werd onder meer de luchthaven getroffen. De coalitie heeft tot nu toe bombardementen uitgevoerd in 9 van de 21 provincies. Daarmee is tot nu toe voorkomen dat de Houthi’s de zuidelijke havenstad Aden, de voormalige hoofdstad van het onafhankelijke Zuid-Jemen, hebben ingenomen.

Intussen meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA dat Teheran hulpgoederen naar Jemen heeft gestuurd. Het zou gaan om negentien ton voedsel en medicijnen. Het zou vanochtend via de lucht zijn gearriveerd, maar waar is onduidelijk. De coalitie heeft een aantal luchthavens van de rebellen gebombardeerd en zegt de volledige controle te hebben over het Jemenitische luchtruim. (AP, Reuters)