Wat als die psychiatrische patiënten straks spijt hebben van tv-debuut?

Het tv-programma ‘Anita wordt opgenomen’ vroeg toestemming aan psychiatrisch patiënten die op dat moment zichzelf niet waren. Het ging KRO-NCRV niet om een realistisch beeld, maar om het filmen van excessen als de isoleer, meent ex-patiënt en schrijfster Myrthe van der Meer.

Illustratie Angel Boligan

Het tv-programma Anita wordt opgenomen vroeg toestemming aan psychiatrisch patiënten die op dat moment zichzelf niet waren. Het ging KRO-NCRV niet om een realistisch beeld, maar om het filmen van excessen als de isoleer, meent ex-patiënt en schrijfster Myrthe van der Meer.

De eerste regel bij een psychiatrische crisisopname: neem geen levensveranderende beslissingen tijdens je opname, omdat je door je psychische problemen oorzaak en gevolg waarschijnlijk anders inschat dan normaal. Neem dus geen ontslag, vraag geen scheiding aan, verkoop je huis niet en geef niet al je geld weg. Daar kan sinds de realityserie Anita wordt opgenomen aan toegevoegd worden: doe niet mee aan realityprogramma’s.

Zelf ben ik twee keer opgenomen geweest op een open en gesloten psychiatrische crisisafdeling. Toen ik over Anita wordt opgenomen hoorde, vroeg ik me af wat ik zelf zou antwoorden als iemand mij vroeg of ik gefilmd mocht worden tijdens zo’n opname. Nee, natuurlijk. Maar dat zeg ik nu ik weer mezelf ben.

Tijdens mijn opnames wilde ik over het algemeen drie dingen: de relatie met mijn vriend verbreken, een eind aan mijn leven maken en ontslag nemen omdat ik tot mijn tachtigste op de PAAZ wilde blijven. Wat zou ik hebben geantwoord als ik die vraag tóen had gekregen? Mocht je mij die vraag toen eigenlijk wel voorleggen? En waarom überhaupt filmen op crisisafdelingen als er veel realistischere alternatieven bestaan?

Natuurlijk hebben patiënten zowel voor als na het filmen van Anita wordt opgenomen toestemming gegeven en therapeuten selecteerden patiënten die ‘goed genoeg’ waren voor deelname. Maar psychologen kunnen niet in je hoofd kijken. Mijn psychiaters dachten tijdens mijn tweede spoedopname dat ik depressief was, terwijl ik in werkelijkheid manisch was. En hoe kunnen therapeuten patiënten adviseren over de effecten van het op televisie tonen van je psychische crisis, als hier nauwelijks kennis over is?

Lees verder (€)

Myrthe van der Meer is schrijfster van PAAZ en UP, twee psychiatrische romans over haar ervaringen als patiënt op de psychiatrische afdeling. Zie ook myrthevdmeer.nl.