Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vluchtgarage mag elk moment worden ontruimd

Bewoners bij de Vluchtgarage.
Bewoners bij de Vluchtgarage. Foto ANP / Koen van Weel.

De Vluchtgarage in Amsterdam, waar een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers verblijft, mag elk moment worden ontruimd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Het hof gaat ervan uit dat aan de krakers een week wordt gegund om de garage vrijwillig te verlaten

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam had op 15 februari 2015 de Staat verboden het pand vóór 1 mei 2015 te ontruimen. De rechter vond het vanwege het koude weer inhumaan om de uitgeprocedeerden al op straat te zetten. Het hof wijkt daarvan af, omdat het vindt dat de uitgeprocedeerden nu terechtkunnen in de opvang bed, bad en brood die de gemeente aanbiedt.

Actie tegen het asielbeleid

In de Vluchtgarage verblijven al ruim een jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers. De bewoners zijn verenigd in de actiegroep ‘Wij Zijn Hier’. Het zijn voor een deel uitgeprocedeerde asielzoekers die actievoeren tegen het asielbeleid. Sinds september 2012 zwerven ze door de hoofdstad, ze verblijven vooral in gekraakte panden – het eerste onderkomen was een tentenkamp. Hun laatste onderkomens zijn de Vluchtgarage in Zuidoost en het Vluchtgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Eerder verbleven ze onder meer in de Vluchtkerk, de Vluchtflat, het Vluchtkantoor en de Vluchthaven. Nederland telt naar schatting 100.000 illegalen, van wie de meesten proberen zo onzichtbaar mogelijk te zijn.

Negatieve uitstraling

De gemeente Amsterdam is eigenaar van de Vluchtgarage en wil het pand slopen, omdat het een negatieve uitstraling heeft in de buurt. De gemeente wil daarom dat het pand wordt ontruimd.