Verkoop Lumileds eerste stap van afstoten hele lichttak Philips

Niet de investeringsfondsen KKR en CVC kopen de Philips-onderdelen Lumileds en Automotive Lighting, maar het Chinees-Amerikaanse consortium GO Scale Capital. Dat bleek de hoogste bieder.

Het consortium betaalt bijna 2,7 miljard euro voor 80 procent van de aandelen in de producent van ledverlichting. De rest houdt het Nederlandse technologiebedrijf zelf in bezit. Dat hebben de bedrijven vanmorgen bekendgemaakt. Persbureau Bloomberg meldde eerder nog dat KKR en CVC vorige week dichtbij een deal met Philips waren.

Go Scale Capital bestaat uit het Chinese GSR Ventures, dat tot nu toe vooral in jonge bedrijven investeringen doet en het van oorsprong Amerikaanse Oak Investment Partners.

Met de verkoop zet Philips een belangrijke stap om een bedrijf te worden dat zich richt op gezondheidstechnologie. Topman Frans van Houten wil binnen achttien maanden alle activiteiten in verlichting onderbrengen in een apart bedrijf.

Van Houten wil dat om te bereiken dat Philips zich helemaal kan concentreren op wat het bedrijf HealthTech noemt. Dat is de combinatie van de divisies gezondheidszorg (healthcare) en consumententechnologie (consumer lifestyle).

De verkoop van de resterende verlichtingsdivisie Lighting is de grote hobbel die Van Houten daarvoor nu nog moet zien te nemen. Philips zegt zelf al enkele maanden dat het Lighting het liefst van de hand doet via een beursgang, al houdt het ook andere opties open. De divisie kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld investeringsfondsen.

Bij Lumileds en Automotive Lighting, die onder de nieuwe eigenaar zullen worden samengevoegd, werken zo’n 8.300 mensen.