Ultranationalist weigert cel weer in te gaan

De Servische nationalist Vojislav Seselj, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden gepleegd tussen 1991 en 1993 in Bosnië en Kroatië, moet terug naar de gevangenis in Scheveningen. Volgens het Joegoslavië-tribunaal heeft hij zich niet gehouden aan de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling. De 60-jarige Seselj werd in november vrijgelaten omdat hij terminaal ziek is. Hij heeft darmkanker.

Seselj, tegen wie 28 jaar gevangenisstraf is geëist, kwam vrij onder de voorwaarde dat hij direct zou terugkeren als het tribunaal dat zou eisen. Maar de oud-politicus, die in eigen land nog steeds immens populair is, heeft herhaaldelijk in het openbaar tegen zijn aanhangers gezegd dat hij niet vrijwillig terugkeert naar Den Haag.

Gisteren zei hij volgens de Servische krant Vecernje Novosti in een reactie op de uitspraak van het tribunaal dat hij niet uit zichzelf in het vliegtuig naar Nederland stapt: „Laat de politie maar komen”, aldus Seselj. „Het zal niet gemakkelijk zijn mij te arresteren.”

De eis van de tribunaalrechters plaatst de Servische regering voor een groot dilemma. Premier Aleksandar Vucic wil dat zijn land verder opschuift in de richting van de Europese Unie. Tegelijkertijd probeert Rusland zijn invloed in Servië te vergroten. De Servische minister van Buitenlandse Zaken heeft de vrees uitgesproken dat de affaire Servië en de hele Balkan destabiliseert. Premier Vucic, in het verleden een bondgenoot van Seselj, zei gisteren dat zijn regering „de komende dagen” zal reageren op het verzoek van het tribunaal. (Reuters)