Alleen online

RTL doet een Netflixje met de serie Zwarte Tulp

Still YouTube

Het Amerikaanse Netflix heeft House of Cards, het Nederlandse Videoland nu Zwarte Tulp. De online videotheek van RTL Nederland heeft nu ook zijn eigen ‘original’.

De nieuwe dramaserie over twee rivaliserende families in de bollenstreek is exclusief te zien voor de 100.000 abonnees van Videoland Unlimited, net als Netflix doet. En het complete seizoen staat nu in een keer online. Oók zoals Netflix het doet.

Vijf vragen over deze strategie.

1. Een Videoland Original, is dat bijzonder?

Ja en nee, zegt Arno Otto, directeur digitaal van RTL Nederland. “Original content is de hype van dit moment, maar in feite doet een omroep als RTL dat al jaren.”

Nieuw is natuurlijk wel dat Zwarte Tulp de eerste grote Nederlandse serie is die speciaal gemaakt is voor internetkijkers. En het is de eerste online serie in de hoge beeldkwaliteit 4K, ofwel ultra high definition.

2. Waarom doet RTL dit?

Simpel: RTL Nederland wil zoveel mogelijk abonnees werven voor zijn online dienst Videoland Unlimited. RTL wil zo inspelen op de behoefte van met name jonge kijkers om meer video te kijken waar en wanneer zij dat willen.

Opmerkelijk is dat Videoland Unlimited de eerste maand gratis is. Wie Zwarte Tulp voor niks wil zien, heeft een maand de tijd. Otto: “Dat is nu overal de nieuwe manier om abonnees te werven. Wij zijn zo overtuigd van ons aanbod dat wij kijkers zo willen laten kennismaken met Videoland.”

Over de verwachtingen kan Otto nog weinig zeggen. Zwarte Tulp is de eerste on demand-serie voor RTL. Het is nieuw voor Nederland, maar ook voor RTL Group, het grootste tv-concern van Europa.

Online video vormt het hart van de digitale strategie van RTL Group. Op die manier wil de groep minder afhankelijk worden van adverteerders en meer inkomsten krijgen via consumenten.

3. Videoland? RTL heeft toch al RTL XL en NLziet?

Ja, RTL heeft Videoland Unlimited, er is RTL XL, en het doet mee aan NLziet. Dat is niet verwarrend voor de Nederlandse kijkers, vindt Otto. “RTL XL is voor als je iets hebt gemist op tv en dat graag wil terugzien. NLziet is alles van de Nederlandse tv zonder commercials. En Videoland biedt films en series, of die nou op tv zijn geweest of niet.”

4. Is Zwarte Tulp anders dan een gewone serie op RTL?

Er zijn twee grote verschillen. Door het ontbreken van reclame hoeven makers niet steeds cliffhangers in te bouwen zodat kijkers blijven hangen. En ten tweede: omdat alle afleveringen direct beschikbaar kun je langere verhaallijnen hanteren.

De kosten blijven overigens hetzelfde; kwalitatief hoogstaand internetdrama is niet goedkoper dan televisie, zegt Otto.

“Zwarte Tulp kost ettelijke miljoenen. Dat is vergelijkbaar met dramaproducties voor tv.”

5. Komt Zwarte Tulp ook op een ‘gewone’ zender?

Zul je zien: heb je net een abonnement genomen, komt de serie ook op tv. “Nee”, zegt Otto. “Dat is niet gepland op korte termijn. Zwarte Tulp is exclusief voor Videoland. En er volgen meer ‘originals’.”